A Föld éjjel - fénytérkép készült bolygónkról
2001/10/16 08:00
4310 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A világon szinte már nincs is olyan hely, ahol igazán sötét az éjszaka. Amerikai kutatók, amerikai műholdak képeit felhasználva elkészítették a világ első éjszakai fénytérképét!

Az Egyesült Államokban a védelmi program része, hogy meteorológia műholdak gyűjtik a Föld felszínéről készült éjszakai felvételeket. Az 1970-es évek óta tartó adatgyűjtést 1998-tól a DMSP-F12 (Defense Meteorological Sattelite Program) műhold felvételei egészítik ki, és teszik lehetővé a finomabb elemzéseket. A műhold pályája a sarkok felett vezet, és egyidejűleg nagyjából 3000 kilométeres sávról készít felvételeket. A legegyszerűbb felvétel a Földről felfelé, közvetlenül a műhold irányába sugárzott fény segítségével készül. A készült felvételek azonban nem csak ezt "látják". A Föld irányából érkező fény szóródik a légkört alkotó levegő molekuláin, a levegőben lebegő egyéb részecskéken (pl. vízpára, szennyeződések), és sok egyéb tényező, - így például a nagy hegységek árnyékoló hatása - is szerepet játszik. Ezen tényezőket figyelembe véve dolgozzák ki a kutatók azokat a speciális térképeket, amelyek nagy segítséget nyújtanak a szakembereknek. Az észlelt fényszennyezés hatására a csillagászok arra kényszerültek, hogy elhagyják a nagyvárosok környékét, és olyan helyekre telepítsék eszközeiket (pl. az Andok hegység, vagy ausztrália sivatagai), ahol az emberi tevékenység ezen hatása nem zavarja a munkájukat.

A Föld éjjel

A NASA műholdjai által készített krörülbelül 200 felvételekből állították össze. Hihetetlen, lenyűgöző látvány tárul elénk. Az emberi tevékenység szó szerint rányomja bélyegét a Földre. Nagyon szemléletesen látszanak az európai nagyvárosok, pl. Párizs, Madrid, London és környéke, még a mi kis Budapestünk is kivehető. Az is szembetűnő, hogy Európában, Belgiumban és Hollandiában kivilágítják az autópályákat. A kis Benelux államok itt is mutatják, hogy csak a méretük kicsiny, gazdasági potenciáljuk annál nagyobb! A volt Szovjetunió területén látszik a Bajkál-Amur vasútvonal nyomvonala, és tekintetünket elviszi Ázsia irányába. Japán nagyon fényes, de rögtön előtűnik az is, hogy milyen különbség van Észak és Dél-Korea között. Kína is nagyon egyenlőtelenül lakott, szinte csak a keleti, és a délkeleti partvidék. Az viszont váratlan, hogy India milyen egyenletesen van megvilágítva (igen, igen, a sztereotípiák...). Ha Afrikára siklik a pillantásunk, látszik a Nílus nyomvonala, ami nem is meglepő, gondoljunk csak az ókori Egyiptomiakra, akik szintén csak a folyó mellékét lakták. Afrika északi partvidéke, Marokkó, Tunézia, Líbia villan fel, aztán sötét területek, majd a déli részen, közel a Jóreménység fokához Dél-Afrika, mint a földrész gazdasági hatalma mutatja meg magát. Ausztráliáról tudjuk, hogy viszonylag gyéren lakott, na, de ennyire..... :))) Az USA, itt is világelső, mint mindenben, és a fényárban már Mexikó is csatlakozott hozzá. Dél-Amerika északi partvidékén Venezuela viszi el a pálmát, kis fényvonal vezeti végig szemünket Patagónián, majd vissza a keleti parton, már szinte látjuk a Copacabanán napozó lányokat, de, ejhh, hisz éjszaka van, majd inkább valami nappali felvételen. Rió éjszaka is csodálatos, akár csak Buenos Aires, ahol éppen valami kis lokálban tangóznak a párok.

Hasonlóan megdöbbentő hatású fényképek találhatóak a következő, a NASA által működtetett oldalon: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk