A hét ünnepeltje: Farkas Bertalan űrhajós
2004/08/10 08:00
2286 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mindmáig egyetlen magyar, kinek megadatott, hogy a kozmoszból olvasson esti mesét, vagyis Farkas Bertalan űrhajós ezen a héten ünnepli születésnapját.

A világhírű pilóta 1949. augusztus 2-án született. Először elvégezte a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolát, majd repülőtiszti kiképzést kapott a Szovjetunióban. 1972-től 1978-ig a pápai vadászrepülő alakulatánál dolgozott vadászpilótaként, majd 1978-ban önként jelentkezett űrhajósnak. Az akkor létező Interkozmosz elnevezésű együttműködés ugyanis lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe. A magyarok által küldeni szándékozott űrhajóst 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban) végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt. Ketten (Elek László és Buczkó Imre)pedig itthon maradtak, "vésztartalékként".

A kiképzést 1978-1980-ban Farkas Bertalan Magyari Bélával együtt végezte a Szovjetunióban, és csak órákkal a kilövés előtt dőlt el, hogy melyikük utazik. Farkas Bertalan űrbe utazó társaként Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok lettek kijelölve. Az út a tervezetthez képest egy évvel később, 1980l. május 26-án valósult meg, amikor az űrhajósok a Szojuz 36 fedélzetén nyolc napos, 1980. május 26 - tól június 3-ig tartó űrrepülést hajtottak végre. Az űrben orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket folytattak. Az expedíció célja pedig a Szaljut-6 űrállomással való összekapcsolódás volt. Egyhetes programjukban több magyar kísérleti programot is végrehajtottak, az egyik legnevezetesebb az Interferon volt. Útjának más magyar vonatkozásai is voltak. A Dóza kísérletben a Pillével mérték az űrhajósokat érő sugárzást. A Balatonnal pedig az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgálták.

Farkas Bertalan nyolc napot töltött a világűrben, s azóta is ő az első, és mindmáig egyetlen magyar űrhajós. (Az egyik napon ő mondta a kozmoszból a televízió Esti meséjét.) Miután visszatért a Földre, 1986-ban elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karát s még ugyanattól az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként. 1995-ben dandártábornokká léptették elő a Magyar Honvédség repülőszemlélő-helyettese beosztásban, 1996-1997-ben pedig katonai attasé volt az Egyesült Államokban lévő Washingtonban, de egy kisebb diplomáciai bonyodalommal járó közlekedési kihágás után leváltották. Tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetség intézőbizottságának, 1997 óta pedig nyugállományú dandártábornok. Az Atlant-Hungary nevű légitársaság résztulajdonosa. Boldog születésnapot kívánunk!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk