A közelmúlt nagy matematikatanára: Dr. Hajnal Imre
2001/04/15 08:00
2868 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Most induló sorozatunk első cikkében rovatvezetőnk, Tarcsay Tamás emlékezik egykori kollégájára, az országszerte ismert tankönyvíró matematikatanárra.

Dr. Hajnal Imre (1926 -1996)

Gimnazisták több generációja nőtt fel azokon a matematika könyveken, amelyeknek szerzője Dr. Hajnal Imre volt. Valószínűleg a gyerekek azt sem tudták, hogy ki volt ő, de már talán a fiatal tanár korosztály tagjai sem ismerik a színvonalas tankönyvsorozat alkotóját. Nekem az a szerencse adatott meg, személyesen ismerhetem.
Ezzel a pár sorral szeretném - azok számára, akik nem ismerhették - feleleveníteni ennek a hatalmas tanáregyéniségnek személyiségét.

Az 1978/79-es tanévben voltam ötödéves a szegedi JATE matematika-fizika szakán. A matematika tanítási gyakorlaton Hajnal Imre tanár úrhoz osztottak be. Ekkor találkoztam először vele.

Egy nagyon komoly, megfontoltan gondolkodó, tekintélyt parancsoló tanárembert ismertem meg benne. Az általa vezetett órákat rendkívüli precizitás jellemezte. Még mindig irigykedve gondolok vissza arra - az emlékeimben élő - tanítási órára, ahol a gyerekekkel nagyon magas színvonalú, sok esetet vizsgáló geometriai diszkussziós problémát oldottak meg. Ezt én a sok év alatt még megközelíteni is ritkán tudtam.

Már a közös munkánk kezdetén szembe tűnt, hogy a tanulókkal való kapcsolata mintaszerű. Sokat követelt, az óráin lazaságnak nem volt helye, végig elmélyült komoly munka folyt. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, a tanítványainak jelentős része rajongással vette körül.

Tanárjelöltként rendkívül sokat tanultam tőle a matematikáról, annak tanításáról, a helyes tanár-diák viszonyról és a kollégákkal fenntartható kapcsolatról egyaránt.

Miután megkaptam a diplomámat, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára és egyben kollégája lettem. Nap mint nap tapasztalhattam, hogy Imre bácsi nem csak a szakmájában rendelkezik kiemelkedő tudással. A magyar oktatásügy történetéről szinte mindent tudott, sokat mesélt is róla, természetesen jó pedagógushoz méltóan nem cél nélkül. Igyekezett a leszűrt következtetéseivel jó irányba befolyásolni fiatal kollégája gondolkodását,

Az általános műveltsége kimagasló volt. Aki néhány szót váltott vele, az rögtön látta, hogy otthonosan mozog a történelemben, az irodalomban és a művészetekben egyaránt. Különös érdeklődést mutatott Erdély történelme, kulturális élete iránt

Sokat beszélt a korábbi évek önképzőköreiről, tanáregyesületeiről, és lépéseket is tett a matematikatanárok egyletének létrehozása érdekében.

Szakfelügyelőként működött, ebben a minőségében szervezte a Csongrád megyei matematikatanárok továbbképzéseit. Több ilyen színvonalas továbbképzés is él az emlékezetemben, ahol a matematika oktatás legnagyobb alakjai tartottak előadásokat.

Kiemelkedő szakmai irodalmi tevékenységet is folytatott. Rengeteg cikk, könyv, tankönyv megírása fűződik a nevéhez. Talán ennek is köszönhető, hogy neve országosan is ismertté vált. Több alkalommal utazhattam vele együtt szakmai találkozókra, továbbképzésekre, és láthattam, hogy milyen megbecsülésnek örvendett országszerte. Gyerekek autógrammot kértek tőle a tankönyvükbe, tanárkollégák vették körül, kérdésekkel ostromolták a véleményére és a tanácsaira kíváncsian.

Többször kapott magas állami és szakmai kitűntetéseket.

Még nyugdíjazása után is aktívan dolgozott, 1996 karácsonyán mindannyiunkat váratlanul ért a halála. Azok akik jól ismerték, azóta is gyakran emlegetik, használják a tőle kapott szakmai és módszertani tudást, és igyekeznek minél jobban megközelíteni az ő lelkiismeretes, színvonalas oktató tevékenységét.

Dr. Hajnal Imrével kapcsolatos internetes oldalak:

Néhány könyvének ismertetése

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk