A legrégebben előállított műanyag, a celluloid
2014/06/04 16:36
9601 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az első celluloid tekercsfilmet 125 éve az Egyesült Államokban hozták forgalomba. Előtte sokáig - és a megszállott mai fotóművészek napjainkig - üveglemezt használtak/használnak fényképészeti célokra.

celluloid1

A legrégebben előállított, körülbelül 1870-es évektől használt műanyag a celluloid. Természetes cellulóz alapú, hőre lágyuló műanyag, amely széles körben elterjedt.

A celluloid előállítása

Cellulóz részleges nitrálásával gyártanak kollódiumot. Köznapi, de tudományos szempontból téves neve a nitro-cellulóz. A helyes elnevezés a benne található funkciós csoportok alapján cellulóz-nitrát. Különböző összetételű nitro-cellulózok ismeretesek, attól függően, hogy a cellulóz hidroxilcsoportjai közül egy vagy több alkot-e salétromsavval észtert. A nagymértékben nitrált cellulózt robbanékony tulajdonsága miatt lőgyapotnak nevezik és fegyverekben, lőporkeverékekben (füstnélküli lőpor) használják.

Celluloid

Sokáig celluloidból készültek a mozifilmek és a fényképezőgépek filmtekercsei. A celluloid előállításához a cellulóz-nitrátot kámforral, illetve egyéb adalékokkal keverik és alkohol-éter 1:3 arányú keverékében feloldják.

Fizikai tulajdonságok

Átlátszó, kiváló mérettartó, rendkívül gyúlékony anyag. Nem egy mozikatasztrófa a vetítőteremben vette kezdetét azáltal, hogy lángra kapott a filmszalag.

Felhasználás

A 20. század elején széleskörűen használták különböző köznapi tárgyak előállítására, például tollak, szerszám- és késnyelek stb. Kiváló mérethűsége és átlátszósága miatt gyúlékonysága ellenére filmalapanyagnak használták sokáig. D. Karbut (1884) fényérzékeny réteggel bevont celluloid szalagot készített, majd Graff és Jougla (1887) celluloidtekercs ipari gyártását kezdte el. Végül kiszorította a „biztonsági film”, a cellulóz-acetát egy mérettartó formája, amely kevésbé gyúlékony.

A cellulóz-nitrát egy másik felhasználási területe a robbanószer gyártás. A lőgyapot az anyag szálas szerkezetű megjelenése, amely a 19. század óta használt robbanószer. Nevét a gyártás alapját képező gyapot adta, amely csaknem tiszta, laza szerkezetű cellulóz.

celluloid2

A lőgyapot előállítása:

A természetes eredetű vatta majdnem tiszta cellulóznak tekinthető. Ennek nitrálásához tömény kénsav és salétromsav lehűtött elegyét használhatjuk. A cellulóz glükózegységeinek 3-3 hidroxilcsoportja nitrálódik 15-20 perc alatt. A nitrált vattát bő vízzel öblítjük, savmentesítjük, színtelen, áttetsző szálas anyagot kapunk. Az összetapadt anyagot szétterítve, légszáraz állapot eléréséig kell várakoznunk. A lőgyapot külsőleg semmiben nem tér el a közönséges vattától, de meggyújtva azonnal szembetűnő különbség mutatkozik.

A lőgyapot égése során nagy mennyiségű gáz (CO2, CO, H2O gőz, N2, NO2...) keletkezik szilárd maradék nélkül. A gyapotcellulóz vatta lassan, pislákolva ég el, meglehetősen tökélet-lenül.

A gyufafejre tekert lőgyapot anélkül ellobban, hogy a gyufa maga meggyulladna. 

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk