A nagy zsemlehamisítás
2014/09/22 15:54
2710 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy érdekes dolog bosszantott fel a minap. Vettem a boltban 5 darab zsemlét, ami kb. 3-nak felelt meg. Inkább pogácsa méretűnek mondanám mindezt 20ft/db áron. Mit tehetek ilyen esetben? Mire lehet hivatkozni, illetve hogy lehet ezt megelőzni? Ez tűrhetetlen, egy vállalkozó azt csinál, amit akar?

zsemle1

Ezt a beszélgetést hallottam a buszon.

- Mit tehet ilyenkor az ember?
- Van-e a zsemléknek előírásos tömege? Mekkora ez a tömeg?

A szabványzsemle

A vizes zsemle minőségi követelményeit az MÉ 1-3/81-1 előírás tartalmazza. Vagyis van előírt tömege a zsemléknek: " Az egyedi fogyasztói csomagolás nélküli vizes zsemle esetén: "30 db termék mérésével megállapított átlagtömeg az előállítás napján 52–56 g között legyen."

Az egyszerűség kedvéért most 50 gramm lesz a szabványos zsemle tömege!

Statisztika felügyelő nyomozni kezd az ügyben!

zsemle2

Statisztika felügyelő nem hagyományos módszerrel nyomoz, az ő módszere a matematika alkalmazása a nyomozás során. A legbonyolultabb ügyeket is képes felderíteni így.

A felügyelőt megbízzák, derítse ki, a pék vállalkozó zsemléi megfelelnek-e a követelményeknek. A felügyelő meglátogatja a pékséget, és nem teketóriázik, hanem rögtön a pékmestert vonja kérdőre: Hallja kedves Mester, ebben a pékségben túl sok hamis, azaz könnyű zsömle készül!

A pékmester megesküszik, hogy ő bizony grammra pontosan süti a zsömléket, azonban a dühe az arcán látható.

Néhány napig nem megy a felügyelő a pékség felé sem, amikor azonban belép, a pékmester nyomban odasiet hozzá, és azt mondja neki: No, mostantól biztosan nem panaszkodik majd biztos úr, hogy túl könnyűek a zsemlék!

Nem, - válaszolja a nyomozó - most biztosan minden zsömle pontosan 50 gramm tömegű.

No, látja nyomozó, - mondja a pék- nem hamisítom a zsömléket, grammra pontosan megvan minden!

A felügyelő már mosolyog, hiszen rájött a turpisságra. Kedves Mester! - mondja - Ön készül rám, kiválogatja a pontos tömegű zsemléket, és méréssel le is ellenőrzi, hogy megfelelő-e.

Kinek van igaza?

Vajon csak blöffölt a felügyelő, vagy valóban van bizonyíték is a kezében?

Ha a pék a zsömléket az előírásoknak megfelelően 50 gramm tömegűre készíti, akkor a tömegük a nem elkerülhető hibák miatt a normális eloszlásnak megfelelően, a haranggörbe szerint szóródik ezen érték körül.

zsemle3

A felügyelő természetesen már régóta gyűjtötte a bizonyítékokat, az összes vásárolt zsömlét lemérte. A mérés eredményeit ábrázolta egy eloszlásgörbén, és a következőt kapta:

40gr

Jól látható, hogy a csúcs 40 grammnál van, az azt jelenti, hogy a zsemlék 10 grammal kevesebb tömegűek, mint normális esetben lennének! A szabványzsömlék eloszlásgörbéje a következő lenne:

40gr

A panaszkodás után csak szabályos 50 grammos zsömléket kapott, az eloszlásgörbe ekkor így nézett ki:

tokeletes

A valóságban ilyen azonban nem lehet. Ez egy egyáltalán nem szóródó gyártási folyamat, nagyon gyanús, hogy a szokásos gyártási folyamatba valahogyan beavatkoztak. Például úgy, hogy előzetesen kiválogatták a pontosan 50 grammos zsemléket!

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk