A Nap éltető és pusztító ereje
Antal Z. László
2012/07/03 15:20
1802 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Napnak különleges szerepe van az életünkben. Ezt a tényt már régen felismerték az emberek, és tisztelettel fordultak a Nap felé. Ennek a tiszteletnek a jelei különböző formákban minden kultúrában mind a mai napig felismerhetők. A néprajzi és antropológiai művekből megismerhető szokások és napábrázolások mellett az épületek (elsősorban a templomok és azok tájolása), az irodalmi alkotások és a festmények is őrzik ennek a tiszteletnek az emlékét és a máig élő, bár elhalványult hatását.

nap_napozas_01_520 A Nap és az emberek közötti szoros kapcsolatra utal az is, hogy a Napnak a művészeti ábrázolásokon és a gyermekrajzokon – minden kultúrában, ahol ezt megfigyelték - is gyakran emberarca van. Ezeken a képek általában a Nap kedves, mosolygós és barátságos arcát fordítja felénk és arra is emlékeztet minket, hogy a Nap fénye, melege és éltető, gyógyító ereje milyen sokat jelent számunkra. A Napnak azonban van egy szigorú arca is! A Nap sugarai –elsősorban nyáron, a déli órákban - olyan erővel süthet ránk, amelynek pusztító ereje van. A szabadban dolgozó emberek mindig is tudták, és tudják mind a mai napig, - főleg a tőlünk délebbre fekvő országokban -, hogy a déli órákban a Nap erős sugarai elől jobb az árnyékba húzódni.

Az élet kialakulásának és fennmaradásának a Földön egyik nélkülözhetetlen természeti feltétele az ózonréteg kialakulása volt, amely a Napból érkező, az életet veszélyeztető és pusztító ultraibolya (UV) sugarakkal szemben védelmet nyújtott a növényeknek, állatoknak és később az embereknek is. Az elmúlt évtizedekben azonban ez a védőréteg – egyértelműen az emberi tevékenység következtében – megsérült. Annak ellenére, hogy az ózonkárosító anyagok használatát nemzetközi egyezmény (a Montreáli Jegyzőkönyv, 1986) korlátozza, az előrejelzések szerint még közel 50 évig arra számíthatunk, hogy az UV- sugarak veszélyeztetik egészségünket. Az Egészségügyi Világszervezetnek 2009-ben az UV-sugárzásról kiadott állásfoglalása arra figyelmeztet, hogy világszerte nő a daganatos megbetegedések és halálozások száma, és több millió ember veszítette már ellátását az erős UV-sugárzás miatt. Magyarországon is folyamatosan nő az erős UV sugárzás miatt kialakuló megbetegedések és halálozások száma. A természetbe történt beavatkozásnak egyre több áldozata van, és a jövőben ennek a számnak további növekedésére számíthatunk! 

nap_001_200 Mindezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a természeti törvények megsértése miatt a Nap egyre szigorúbb arcát fordítja felénk és ennek a törvénysértésnek súlyosan megfizetjük az árát. A kialakult új helyzetben egészségünk és életünk védelmében egyre jobban kell figyelnünk arra, hogy mikor milyen erősen süt a Nap. Számos másországhoz hasonlóan az UV adatok már Magyarországon is mindenki számára hozzáférhető nyilvános adatok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján nyilvánosságra hozza a másnapra várható UV-értékeket az un UV térképeket.

Az idei nyáron pedig már - ugyanezen a helyen - az öt mérőállomáson mért adatok folyamatosan megismerhetők. Az erős sugárzás idején ajánlott védekezési módok ma már közismertek, és sok helyen megtalálhatók. Kifejezetten az átlagosnál is veszélyeztetettebb helyzetben lévő gyermekek védelme érdekében dolgozta ki az MTA Szociológiai Kutatóintézet és a Magyar Vöröskereszt a „Biztonságos napozás” című programot, amely a http://napsugarzas.hu/mta/index.php oldalon mindenki számára hozzáférhető. 

A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás az egészségünk és az életünk védelmében elengedhetetlen. A társadalom alkalmazkodóképességének azonban komoly és erős korlátai vannak. Ezek a korlátok egy hosszú és jól átgondolt társadalmi változás eredményeként gyengülhetnek meg és alakulhatna ki az élet védelmét jelentő új korlátok. Az új nyári szokások kialakulását segítik elő azok a változások, amelyek már Magyarországon is megfigyelhetők: az öltözködésben és az napi időbeosztásban is megfigyelhetők ezek a változások, néhány helyen már figyelmeztetik a fürdőzőket az UV sugárzás aktuális értékeire (például Keszthelyen Sopronban, Vácon és a Balaton partján több strandon), a sajtó is egyre többet foglalkozik ezzel a kérdéssel és elkészült már az első helyi hőség és UV riadó terv is, amelyet Tatabányán dolgoztak ki.

  • A szükséges változások elősegítése érdekében alakult meg a Napsugárzásvédelmi Testület, amelynek elnökségében számos érintett szakterület (szemészet, bőrgyógyászat, sugárbiológia, meteorológia, egészségvédelem, szociológia) tekintélyes képviseli vesznek részt. A Testület célja, a társadalom alkalmazkodóképességnek erősítése és az, hogy minél többen ismerjék fel, hogy nincs más lehetőségünk: Ha a természetes védelmet elrontottuk, akkor sokkal jobban figyeljünk oda a Napra és Nap pusztító erejére.

Olvass és tudj meg még többet a Napról!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk