A nemzetközi űrállomás első európai asztronautája
2001/05/23 00:00
884 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A 47 éves Umberto Guidoni az első európai asztronautaként lépett a most épülő nemzetközi űrállomás fedélzetére. Fent tartózkodása alatt az űrállomás 186-szor kerülte meg a Földet, és elmondása szerint minden 45 percben láttak egy naplementét és napkeltét.


Guidoni a starthoz készülődik

- Ön az első európai űrhajós, aki fent volt a nemzetközi űrállomáson. Milyen az új kozmikus ház?

- Hatalmas. Szimulátorokban készültem fel a Földön, de ez valami egészen más. Az űrhajóhoz viszonyítva pedig olyan, mintha az ember egy egyszobás lakásból egy villába kerülne.

- Az űrhajón aludt vagy az űrállomáson?

- Az űrhajó személyzete voltunk, ott kellett aludnunk. De egy éjszaka elhatároztam, hogy áttelepülök az űrállomáshoz kapcsolt Raffaello olasz modulra. Egész nap dolgoztam, hogy kiürítsem belőle a Földről szállított anyagokat. Odavittem a ponyvazsákomat, felakasztottam az egyik falra és belebújtam. Egyedül voltam és nagyszerűen aludtam.

- Nyugtalanok voltak a komputer-problémák miatt?

- Nem, csak mérgesek. Az űrállomás létfontosságú részei azért működtek, csak a programok teljesítése vált lehetetlenné. Megdöbbentő volt látni az ablakon keresztül, hogy az új robotizált kar ott áll bénán az űrben.

- Önnek ez már a második missziója. Az elsőhöz viszonyítva mi változott?

- Most sokkal többet kellett dolgozno m. Az első alkalommal csak kísérleteimet kellett elvégeznem. Most mindnyájan állandóan el voltunk foglalva. Az űrállomáson mindig van mit tenni. Igaz, a többszöri utazással már kialakul egyfajta rutin, kisebb a feszültség, hamar felér az ember, mert nem erre koncentrál. Valami rendkívüli azért mégis mindig adódik.


A kilövés pillanata

- Voltak fizikai problémái?

- Nem, mindig jól éreztem magamat. Sőt, most jobban, mert a szervezet is hozzászokik.

- Volt azért egy kis pihenő?

- Csak az utolsó napokon. Akkor kezdtünk kinézegetni az ablakon és fényképezni. Olaszországról is csináltam felvételeket, mert végigrepültünk néhányszor az Appeninek felett. (A fenti tartózkodás időtartana alatt az űrállomás 186-szor kerülte meg a Földet. Az asztronauták minden 45 percben láttak egy naplementét és napkeltét).

- A családdal tudott beszélni?

- Sok e-mailt váltottam a fiammal és a feleségemmel. Egyszer sikerült egy videokapcsolás is, ami sokkal jobb volt.

- A Földön vita folyt Dennis Tito űrturizmusáról. Az űrállomáson is vitatkoztak róla?

- Nem lett volna probléma, de az időpont rosszul volt kiválasztva. Az űrbázis három asztronautája nagyon el volt foglalva, nem volt idő egy turistával foglalkozni.

- Milyen volt a visszatérés a földre?

- Gyönyörű és félelmetes. Gyönyörű, ahogy a fekete égből átrohantunk a kékbe. Félelmetes, amikor láttuk, hogy a kontinensek száguldanak felénk. Amikor beértünk az atmoszférába, az űrhajó körül tűzlabda keletkezett, az ablakokból nézve lenyűgöző látvány volt.

- Volt-e sikerük fent a magukkal vitt parmezánsajttal?

- Szétkapkodták. Amikor Prodi EU-bizottság elnök beszélgetésünk során a lelkünkre kötötte, hogy nehogy hazahozzunk belőle, már régen elfogyott.

- Mi vár Önre a jövőben?

- Egy hosszú, négyhónapos misszió az űrállomás lakómoduljában, amelyet az olasz ügynökség épít a NASA számára.
(gnl)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk