A növényi olaj
2013/08/21 08:00
2517 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A növények csírájában, magjában és gyümölcsében olajok termelődnek. Felhasználásuk a kozmetikumoktól a gasztronómiáig terjed.

A növényi olajok és zsírok, hasonlóan az állati eredetűekhez, nagy szénatomszámú karbonsa-vak glicerinnel alkotott észterei. E hosszú meghatározás helyett röviden glicerideknek, trigli-cerideknek nevezzük őket.

Nem egységes vegyületről van szó, hanem különböző, de egymáshoz hasonló trigliceridek keveréke. Az el nem hanyagolható különbség a savkomponens szénatomszámában és a ket-tőskötések helyében, valamint mennyiségében van. Körülbelül 50 féle karbonsavat (zsírsavat) sikerült a trigliceridek hidrolízisével előállítani.

olaj

A zsírsav összetétel

A zsírokban a telített, az olajokban a telítetlen zsírsavak dominálnak a vegyületek felépítésé-ben. A telítetlen karbonsavrészeket tartalmazó gliceridek alacsonyabb lágyulási hőmérséklet tartományúak, mint a telítettek. A glicerideknek nincs éles olvadáspontjuk, csak egy tarto-mány, amelyen belül lágyulnak, majd megolvadnak.

A növényi olajokban kisebb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak. Ilyen például a linolsav (oktadekán-9-12-diénsav) és a linolénsav (oktadeka-9,12,15-triénsav).

linolsav

linolénsav

A kettős kötések mentén a természetes olajokban cisz szerkezet alakul ki, ezért a karbonsavak nehezen illeszkednek egymáshoz.

karbonsav

Kísérletek növényi olajokkal

A gliceridekre jellemző, hogy mennyi telítetlen kötés van bennük. A telítetlen kötés könnyen vihető addíciós reakcióba, illetve oxidálható.

Néhány köbcentiméter növényi olajhoz egyik kémcsőben brómos vizet, másik kémcsőben kálium-permanganát-oldatot öntünk. Mit figyelhetünk meg és a változásoknak mi a magyarázata?

no1

Növényi olajokban lévő telítetlen zsírsavak a brómot addíció útján megkötik.

no2

Az összerázás hatására a brómos víz elszíntelenedik. A folyamat során a kettős kötések fel-szakadnak és a molekula telítetté válik.

bromos viz

no3

A kálium-permanganát-oldat oxidáló hatására a kettős kötések felszakadnak és hidroxil-csoportok épülnek be a helyére. Az intenzív lila szín megszűnik és a keletkező mangán-dioxid barna árnyalata jelenik meg.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk