A polikarbonátról
2014/08/05 15:34
2377 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A CD és DVD átlátszó anyagától a könnyű szemüveglencséken keresztül az átlátszó, törhetetlen tetőkig terjed a polikarbonátok felhasználása. A plexihez és egyéb színtelen, hőrelágyuló tömegtermékhez hasonlít ez a polikondenzációs műanyag.

disc2

Honnét kapta a nevét vegyület? Szemben több más műanyag elnevezésével a polikarbonát nem az alapanyagairól kapta a nevét és nem is betűszó. A névadó karbonát csoport (pirossal) a szerkezetében jelenik meg.

polikarbonát1

A polikarbonátok előállítása

Az alapanyagok a biszfenol-A és a foszgén. Az előállítás a biszfenol-A gyártásával kezdődik.

polikarbonát2

A biszfenolt nátrium-hidroxiddal reagáltatják, így a nátrium-sóját állítják elő.

polikarbonát3

Végül a biszfenol nátrium-sóját foszgénnel reagáltatják.

polikarbonát4

A foszgén rossz hírű vegyület, mert az első világháborúban harci gázként használták. Különösen veszélyes volt, mert az általános, aktívszenes gázálarc nem kötötte meg. A foszgén a tüdőt károsítja már kis koncentrációban is. Tüdővizenyőt okoz, amely fulladásos halálhoz vezethet.

A polikarbonátok kedvező tulajdonságai

Kis sűrűsége, rugalmas sajátsága és víztiszta átlátszósága miatt optikai eszközöket, lemezeket, tetőfedő lapokat készítenek belőle. Ütésálló, jégverés álló, elektromosan szigetelő, így kültéren a várható élettartama 15-20 év. A polikarbonát nagy előnye az üveggel szemben a hideg hajlíthatósága, hőszigetelése, törhetetlensége, a súlya és az olcsó ára.

A polikarbonátok kedvezőtlen sajátságai

Az egyik gyengébb tulajdonsága, hogy a keménysége kicsi, ezért könnyen karcolódik. A másik, hogy fény hatására idővel a vegyület szerkezete megváltozik, a fehérfény kék összetevőjét jobban elnyeli, ettől a polikarbonát tárgyak megsárgulnak. Az autók fényszóróinál például ez komoly problémát jelenthet, ezért vagy védő felületi réteget alakítanak ki vagy az anyagába gyártás során UV elnyelő (stabilizáló) összetevőt kevernek.

CD/DVD gyártás

A CD-sokszorosítás nagy példányszámban az úgynevezett nyomólemez elkészítésével kezdődik. Az információt hordozó negatív formát hozzák létre, amelyről később a sorozatgyártás indul meg.

A nyomólemezen pitekben rögzített információ sokszorosítása, a tényleges lemezszerkezet kialakítása a polikarbonát fröccsöntési eljárással történik. Ezt nevezik mechanikus sokszorosításnak, szemben az otthoni lézerrel történő lemezírással. A legyártott polikarbonát hordozó rétegre ezután katódporlasztási eljárással egy fényvisszaverő alumínium réteg kerül, amit egy lakkréteg véd a környezeti hatásoktól.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk