A világ legnagyobb hajóliftje
2002/09/18 00:00
2642 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Szeptemberben a belgiumi Mons közelében lévő Strépy-Thieu-ben felavattak egy, a világon páratlan mérnöki művet: egy gigantikus lifter, amely néhány perc alatt átemeli a különböző vízszint felett a nagyméretű hajókat. Ezzel könnyebbé válik és meggyorsul a szállítás azokon a vizi utakon, folyókon és csatornákon, amelyek összekötik Németországot, Hollandiát, Belgiumot és Franciaországot.

A hajózható csatornák, azon kívül, hogy érdekes turista-látványosságok, olyan fontos tényezők a kereskedelmi és gazdasági fejlődésben, amelyek a múltban előnyt biztosítottak Európa északi felének a délivel szemben. A folyami szállítás Európának ezen a részén továbbra is virágzik, mert gazdaságosabb és tisztább. A Strépy-Thieu-i nagyteljesítményű hajóemelő megépítésére azért volt szükség, mert a Maas és az Escaut folyót összekötő Központi Csatornánál 74 méteres a szintkülönbség. 1919 óta használaton volt ugyan ezen a szakaszon két zsilip és négy hidraulikus emelő, amelyek ma már a világörökség részei, de kis kapacitásúak voltak, 300 tonnánál nagyobb hajókat nem tudtak átemelni.

A liftnek valójában két emelő rendszere van, két nagy vízmedence, amire ráteszik a hajókat. Ezekből, mind a magas, mind az alacsony zónába egy-egy vizi út indul ki. A lift maga 2 ezer tonnás hajót is át tud emelni. Az acélnehezék súlya 8400 tonna, hosszuk 112 méter, szélességük 12 méter. Vízük mélysége 3,35 és 4,15 méter között váltakozik.

Megépítése 647 millió euróba került, de ebben benne van az a technikai bravúr is, hogy a csatorna egy része már létező utak felett vezet és így, ahogy Hollandiában is, az autós, vagy a járókelő láthatja, hogyan úsznak a feje felett a sok tonnás hajók.

Az avatás napján elsőként az 1230 tonnás, cementet szállító Freedom nevű hajó vette használatba a liftet. A teljes művelet fél órát tartott, benne az átemelés mindössze hét percet.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk