Agent Orange
2000/12/10 08:00
1290 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Agent Orange - a harci gyomirtó. Az amerikaiak a vietnámi háborúban - megkönnyítendő a dzsungelharcot - 44 millió litert szórtak le belőle az ázsiai országra. Az eredmény megdöbbentő: pusztulás, rengeteg halott, genetikai borzalmak, melyekkel még napjainkban is találkozhatunk...

2,4,5 T -

Az Agent Orange dioxinokkal szennyezett gyomirtók keveréke, melyet az amerikai hadsereg a vietnami háborúban vetett be a dzsungel lombtalanítása érdekében. A katonák így akarták kiküszöbölni a dzsungelharcot. Az eredmény pusztulás. A narancssárga hordókban szállított mérgező anyag szörnyű hatása még ma is látható, a genetikai hatások borzalmasak. Az USA légiereje 1962 és 1971 között 44 millió liter Agent Orange-t és más gyomirtószert szórt le Vietnámra.

A 2,4,5-T (2,4,5-triklór-fenoxi-ecetsav) eredetileg Weedone néven került forgalomba, hazánkban Tormona 100 és Trifenoxin 100 néven jelent meg. Magyarországon többek között erdőgazdaságokban használták cserjeirtásra 175 liter/hektár dízelolajban kipermetezve (!).

Az Agent Orange 2,4-D (2,4-diklór-fenoxi-ecetsav) butil-észteréből és 2,4,5-T keverékéből állt, valamint tartalmazott szennyeződésként dioxinokat is. Ez utóbbiak okozták a bajt, mert a gyártás során elkerülhetetlenek. A dioxinok olyan vegyületek, amelyek immunhiányos állapotot képesek előidézni, s emiatt a szervezet védekezőképessége csökken.

2,4 D2,4,5 Tdioxin

A dél-vietnami újságokban 1969-ben már megjelentek cikkek arról, hogy a kezelt területeken élők utódai között a születési rendellenességek és a torzszülöttek száma tetemesen megnőtt. A lombtalanított falvakban az újszülöttek túlélési esélye 1966 és 1971 között az első évben 2,4-szer, 1981 és 1986 között 1,4-szer vált kisebbé. A kezelt körzetekben a halakból és az anyatejből az emberi szervezetben való felhalmozódásra képes dioxinok egyértelműen kimutathatók voltak.

A háborús veteránok családjaiban (kb. 250 ezer család) az embrióelhalásos vetélés, a nyitott gerincoszlopú és torzszülött csecsemők aránya, a kötőszöveti, légzőszervi és prosztatarákok bizonyos vizsgálatok szerint meghaladta az átlagot.

Viktor Juscsenko William Cohen amerikai védelmi miniszter 25 év után, 2000. márciusában Vietnámba látogatott, ahol gyógyszereket ígért a háborús sérülteknek, segítséget az aknamezők felszámolásához, illetve a vietnami háború idején leszórt vegyi anyagok (Agent Orange) hatásainak semlegesítéséhez. Nguyen Thi Binh vietnami alelnök szerint az Agent Orange nevű vegyi fegyvernek, amely lombtalanította volna a dzsungelt, egymillió áldozata volt.

Az Agent Orange egyik alkotóját, egy dioxint mutattak ki Viktor Juscsenko ukrán elnök vérében is. A politikust valószínűleg 2004. őszén mérgezték meg.

Felhasznált és ajánlott irodalom

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk