Amikor a bal a jobb
2012/04/16 00:00
2019 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tegyünk egy kísérletet! Mindenki aki jobbkezes tegye át a tollat a bal kezébe és próbáljon meg úgy írni. Ugye nem könnyű?! Ezzel az egyszerű feladvánnyal vílágítunk rá a legegyértelműbben arra, hogy mit jelent egy balkezesnek egy „jobbkezes világban” élni. A balkezesség nem valami rendelleneség, hanem biológiailag belénk kódolt üzenet, amin nem lehet, sőt nem is szabad változtatni!

A balkezesség-átszoktatás problémái_nagy A népeség körében körülbelül tíz százalékban jelenlévő balkezességet nagy arányban az öröklődés határozza meg. A jobbkezesek családokban 2 százalék az esélye, hogy gyermekeik balkezesek lesznek, míg egy balos dominanciájú családban ennek az aránya már 46 százalék.
Az emberi agy asszimetrikus. A bal agyfélteke a beszédért, nyelvért, míg a jobb az érzelmi életért felelős, de ide tartozik a matematikához kapcsolódó képességek is. Egy jobbkezesnél a bal agyfélteke, míg a balkezesnél a jobb agyfélteke domináns, ezért vannak dolgok amikben a balkezeseket jobbnak tartják.

Tehetségesebbek?

Szakértőket is megosztja az a vélemény, miszerint a balkezesek tehetségesebbek lennének a jobbkezeseknél, és bár tudjuk, hogy Michelangelo és Leonardo da Vinci is balkezesek voltak ezt a szemlélettet egyelőre tények nem támasztják alá. De hogy legyen egy jó hír a balosoknak, azt statisztikák igazolják, hogy a sikeres sportolóknál nagy arányban van jelen ez az adottság. Egy kutatás szerint a sportvilág élmezőnyének a fele balkezes dominanciájú.

Átszoktatási problémák

Az átszoktatás következményei beláthatatlanok, a kicsi nehezebben fog megtanulni írni, olvasni, tanulmányi eredményei rosszak lesznek. Egy átszoktatás alakalmával az történik, hogy a domináns agyféltekét kevésbé foglalkoztatják, míg a másikat munkára kényszerítik, aminek a következményekét a gyermek könnyen kimerülhet, beszédzavarok léphetnek elő, lelki problémái erősödhetnek, gyakrabban agresszívvé válhatnak, tehát a személyiségük torzul.

A balkezes gyermekeknek ezentúl több figyelmet kell szentelni (oktatásuk során is), mert érzelmi világuk törékenyebb, intenzívebb. Kisgyermekkorban egy nagyon fogékony, a további életére leginkább kiható időszakot él meg a gyermek, így fokozottam oda kell figyelni az oldaldominanciájára.

Ne hagyjuk! A balkezesség-átszoktatás problémái_kozepes

Passzív átszokásnak hívják, ha a gyerek erőltetés nélkül, magától kezdi el használni a jobb kezét. Ez többnyire azért történik, mert látja, hogy a társai mások, szégyenli magát és hozzájuk akar hasonlítani, de a szakemberek óva intenek ettől. Szerintük egy balkezes gyermek csak balkezesként találhatja meg saját világát, csak így válat teljes érétékű felnőtté, élhet egészséges és kiegyensúlyozott életet. A nyugati világban szerencsére már semmilyen hátrány nem éri a balkezeseket, de talán érdemes itt megemlítenünk egy dolgot.

Nem segít ezeken a fiatalokon a jobbkezes társadalom erős dominanciája sem, mert szinte minden eszközt jobb kézre terveznek. Ez egy balkezesnél azt a tévhitet alakíthatja ki hogy ő születetten ügyetlen. De máris megváltozik a véleménye, amint a keze ügyébe kerül egy balkezes eszköz, amivel tökéletesen tud bánni.
Végtére is nem számít, hogy az ember „milyen kezes”, a legfontosabb, hogy a természet törvényeivel nem szabad hadakozni, a céljainknak teljesen mindegy, hogy melyik kezünkkel érjü el.

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk