Áprilisban születtek
2001/04/02 08:00
2947 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amikor az áprilisban született nagy magyar matematikusokat kerestük az Interneten, két olyan - itthon talán kevésbé ismert - tudósra bukkantunk, akik Magyarországon látták meg a napvilágot.

Amikor az áprilisban született nagy magyar matematikusokat kerestük az Interneten, két - talán kevésbé ismert - névre bukkantunk, akik ebben a hónapban Magyarországon látták meg a napvilágot. Ha a nevükre kattintunk, akkor angol nyelven olvashatunk róluk.

Aurel Freidrich Wintner Wintner Aurél(?)

1903. április 8-án született Magyarországon, 1958 január 15-én halt meg. 1930-tól haláláig az USA-ban dolgozott. 1929-ben elsőként jelentetett meg bizonyításokat a Hilbert tér alapvető tulajdonságaira vonatkozóan. 1944-ben lett a American Journal of Mathematics szerkesztője. Publikációi jelentek meg a számelmélet, az analízis, a differnciálegyenletek és a valószínűségszámítás témaköreiben. Az égi mechanika precíz matematikai alapjait is kutatta.

Kapcsolódó linkek:

Marcel Grossmann

1878. április 9-én született Budapesten, 1936. szeptember 7-én halt meg Zürichben. Bázelben járt iskolába, majd Zürichben tanult matematikát. 1900-ban lett W Fiedlernek, a geometria tudósának az asszisztense. Ezután középiskolai tanárként dolgozott, majd az Eidgenössische Technische Hochschule geometria professzora lett. 1912-ben doktorált. Osztálytársa és barátja volt Einstein-nek, aki tőle kért segítséget az általános relativitáselmélet matematikai formába öntéséhez.

Kapcsolódó linkek:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk