Áprilisban születtek ők is
2002/04/08 08:00
3565 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több olyan cikkünk jelent már meg, amelyben az adott hónapban született matematikusokat mutattunk be. Most ennek a sorozatnak egy újabb darabját ajánljuk olvasóink figyelmébe. Az írásban szereplő tudósok munkássága a matematika nagyon sok területét érinti.

Germinal Pierre Dandelin

Belgiumban élt francia mérnök és matematikus. A kúpszeletek vizsgálatával kapcsolatos, róla elnevezett gömbök tették nevét ismertté. Ábrázoló geometriával és differenciálgeometriával és differenciálegyenletekkel foglalkozott. Legfontosabb tételét, amely a kúpfelületet, azaz annak minden alkotóját és a metsző síkot is érintő gömbökről szól, 1822-ben dolgozta ki. Ezeket a gömböket Dandelin-féle gömböknek nevezzük. A tétel azt is kimondja, hogy a kúpszelet fókuszai azok a pontok, ahol a sík érinti a beírt gömböt. Dandelin foglalkozott még a geometrián belül a gömb síkra való sztereografikus vetítésével, statisztikával, algebrával, valószínűség számítással. Eljárást dolgozott ki az algebrai egyenletek gyökeinek meghatározására, ezt a módszert Dandelin-Gräffe eljárásnak nevezzük.

Olyan web-lapok, amelyek Dandelin-nel is foglalkoznak:

Johann Carl Friedrich Gauss

Méltán tartották őt a matematikusok fejedelmének. Korának kétségtelenül legnagyobb matematikusa volt, aki megújította szinte az egész matematikát. A szászországi Braunschweigben született szegény családban. Tehetségére tanítója figyelt fel. Jól ismert az anekdota arról, hogy a kis Gauss hogyan adta össze a pozitív egész számokat 1-től 100-ig. A tehetséges gyereket tanítója a herceg figyelmébe ajánlotta, aki vállalta taníttatását. Már gimnazista korában megsejtette a prímszámtételt. Göttingeni egyetemistaként pedig sok olyan problémát megoldott, amelyekkel előtte a legkiválóbb matematikusok is hiába próbálkoztak. Eredményeit először naplójában rögzítette egy sajátos titkosírással. A naplót 1898-ban találták meg és a jelek jó részét megfejtették. Ebben rengeteg publikálatlan felfedezést találtak. Közéjük tartoztak a nemeuklideszi geometriával kapcsolatos eredményei is. Nevéhez köthető az algebra alaptételének bizonyítása a kongruencia fogalmára épülő számelmélet, de szinte lehetetlen felsorolni az összes matematikai felfedezését.

Ismert Gauss kapcsolata a két Bolyaival. Farkassal egyetemista korukban kötöttek barátságot és sokáig leveleztek. János munkáját apja Gaussnak küldte elbírálásra. A válasz lehangoló volt, lényegében kétségbe vonta a felfedezés elsőbbségét.

Olyan web-lapok, amelyek Gaussról is szólnak:

Kurt Gödel

Fő kutatási területe a matematikai logika volt. Felbolygatta a matematikát a híres "eldönthetetlenségi elmélete" - mely szerint minden szigorúan logikus matematikai rendszerben vannak olyan állítások, amelyeknek az igaz vagy hamis volta nem igazolható a rendszer axiómái alapján - először egy német műszaki folyóiratban jelent meg 1931-ben. Gödel ezenkívül geometriai modelleket fejlesztett ki Einstein relativitás elméletéhez.

Gödellel is foglalkozó web-oldalak:

Andrey Nikolaevich Kolmogorov

A valószínűségszámítás egzakt matematikai megalapozása az ő nevéhez fűződik. 1929-ben jelent meg A mérték és a valószínűség általános elmélete című műve, amely a valószínűségszámítás axiomatikus felépítését tartalmazza. 1931-ben professzor és a moszkvai egyetem matematika intézetének igazgatója lesz. Iskolateremtő tudós, akadémikus. Az ötvenes években az információelmélet továbbfejlesztésével foglalkozott.

Kolmogorovról is szólnak az alábbi web-oldalak:

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk