Az alumíniumöntés titkai
2013/10/22 10:45
3231 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az alumínium önthető ötvözetei viszonylag alacsony olvadáspontúak. Könnyű megmunkálhatósága, alacsony sűrűsége, súlyához képest kiváló szilárdsági mutatói tették széles körben felhasználható műszaki alapanyaggá.

Az öntés feltétele, hogy a fém teljesen töltse ki a formát és kicsi legyen a dermedési zsugorodása. Az öntészeti ötvözetek eutektikus (eltérő összetételű szilárd oldatból álló kristályok keveréke), vagy azt megközelítő összetételűek. Az alakítható és a jól önthető ötvözetek között a határ természetesen nem éles. Az alakítható ötvözetek egy része jól önthető. Az alumínium legfontosabb ötvözőelemei a szilícium, magnézium, mangán, réz, cink és nikkel.

alu1

Öntészeti alumíniumötvözetek

Tiszta alumíniumból ritkán készítenek öntvényt, mert szilárdsági és öntészeti tulajdonságai nem megfelelőek. Több ötvöző elem ismert, amelyek javítják ezeket a tulajdonságait és növelik a szilárdságát. Az alumíniumötvözeteket négy nagy csoportba osztjuk az iparban öntészeti szempontból. Ezek Al-Si, Al-Cu, Al-Mg és Al-Zu ötvözet csoportok. A csoportokba tartozó ötvözetek természetesen a főötvözőkön kívül más ötvözőket is tartalmazhatnak. Az öntészeti ötvözetek általában eutektikus, vagy az eutektikus összetételhez közelálló ötvözetek. Olvadáspontjuk viszonylag alacsony és meghatározott vagy kis hőfokhatárok között dermednek meg. A zsugorodási tényezőjük is kicsi, és jól kitöltik a formát. A szilícium javítja az önthetőséget, a magnézium és mangán mérsékeltebb szilárdságnövelő hatása mellett kevésbé rontja a korrózióállóságot.

alu2

Al-Si ötvözetek, sziluminok

A szilícium nagymértékben javítja az ötvözet öntészeti tulajdonságait, ugyanakkor nem növeli jelentősen az alumínium szilárdságát. Az Al-Si ötvözetek homokba és kokillába (vízzel hűtött kör vagy négyszög keresztmetszetű öntőforma) kiválóan önthetők. Az összetételük közel eutektikus, 9-14% szilíciumot tartalmaznak.

alu3

Az Al-Si ötvözetek kiválóan önthetők. Külön említésre érdemel pl. az AlSi12CuNi, amely motoröntvények anyaga (pl. hengerfej, motorblokk stb.)

Alumínium öntészeti termékek

  • műszaki szerszámgyártás
  • cipőipari szerszámgyártás
  • alkatrészek öntése

alu4

Az olvasztókohó

Elektromos fűtésű kohóban olvasztják meg az alumínium tömböket.

alu5

Szerszámok

Hosszú nyelű öntőkanalakat használnak az olvadt fém mintájának kiemelésére. Igen magas hőmérsékletről van szó, a balesetvédelem mindennél fontosabb.

alu6

Selejt és maradék

A selejt újra feldolgozható, beolvasztható, így a környezetet nem terheli hulladékként. A maradékot a tömbök formájába lehet visszaönteni a következő öntésig.

alu7

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk