Az Alzheimer-kór világnapja
2013/09/20 08:00
2877 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A lassú elbutulással járó kór a 80 év felettiek húsz százalékát érinti. A korai felismerés és kezelése jelentősen lassíthatja a folyamatot, amely azonban megállíthatatlan.

alzheimer

Alois Alzheimer német orvos 1907-ben írta le először a betegséget, amely az ún. degeneratív betegségek közé tartozik. Alzheimer pszichiáterként egyik betegénél tapasztalta a kórra jellemző tüneteket, majd a páciens halála után az agy boncolásakor látottakkal társította.

Oka

A betegség okának kialakulása ismeretlen, korábban az alumínium túlzott bevitelét (ivóvíz) komoly hajlamosítónak tekintették, mára azonban ezek a feltételezések háttérbe szorultak. Hajlamosíthat a betegség kialakulására, ha a családban előfordult, emellett a dohányzás és alkoholfogyasztás, továbbá a stressz is növelheti a kockázatot. Az Alzheimer-kór kialakulását egyes kutatások összefüggésbe hozzák a gyulladásgátlók és vízhajtók szedésével, míg más kutatások pajzsmirigy betegségekkel társítja.

Kezdeti tünetek

A kezdeti tünetek közé tartozik az emlékezetzavar, mind az időbeli, mind a térbeli tájékozódó képesség gyengülése. Sok betegnél személyiségváltozást figyelnek meg, nehézkessé válik a döntéshozás, beszédzavar, mozgási zavarok jelentkezhetnek. A betegnél kialakulhat szorongás és depresszió.

Diagnózisa

A betegség az idegszövet jelentős változását idézi elő, az agyállományban az idegsejtek elváltozása figyelhető meg, leginkább a halánték- és homloklebenyben, továbbá az előagy egyes részein. Ezektől eltérő területeken is kialakulhat elváltozás. Az Alzheimer-kór diagnózisa képalkotó eljárásokkal történhet, ezek közül leggyakrabban a CT vagy a PET vizsgálatot alkalmazzák.

A betegség lefolyása

A kezdeti tünetek szép lassan erősödnek. A memóriazavar egyre súlyosabbá válik, előrehaladott állapotban a beteg már ismerőseit, családtagjait sem ismeri meg. Egyre komolyabb beszéd- és mozgási zavarok lépnek fel. A személyiségváltozás is egyre kifejezettebb, sok betegnél agresszió jelentkezik. Ezekhez társul a legalapvetőbb tevékenységek lassú megszűnése, autóvezetés, cipőkötés, öltözködés stb. A betegség végül teljes szellemi és testi leépüléssel, végül halállal jár.

Kezelési lehetőségek

A betegség sajnos gyógyíthatatlan, csupán lassítható. A beteg mellett komoly segítséget igényelnek a hozzátartozók is, hisz ők is jelentős életmódbeli változáson kell, hogy átessenek. Már a betegség legelején érdemes a családtagoknak is segítő szervezetekkel felvenni a kapcsolatot, ez számukra és a beteg számára is sokat segíthet.

A hazai lakosság érintettsége

A 65 év feletti lakosok öt százalékánál, a 80 év felettiek húsz százalékánál diagnosztizálták a betegséget. Magasabb arányban fordul elő nőknél, illetve alacsonyabb iskolai végzettségű személyeknél.

Akit jobban érdekel a betegség

  • Az internetes portálokon kívül egy filmet is szeretnénk figyelmébe ajánlani. Richard Eyre rendezésében 2001-ben került a mozikba az Iris – Egy csodálatos női elme című film. A film igaz történetet dolgoz fel, a regényíró és filozófus Iris Murdoch és férje, az irodalomkritikus John Bayley kapcsolatát. Irisnél Alzheimer-kórt diagnosztizálnak, s a film csodálatos gyönyörűséggel mutatja be a betegség lefolyását.
  • Kissé visszafogottabb képi elemekkel, de szintén megható film a betegség lefolyásáról az 1999-ben készült Sose felejts el Robert Allan Ackerman rendezésében.

Marsi Zoltán cikke

(Képforrása: wikipedia)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk