Az igazi bakelit
2014/08/04 15:00
7446 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bakelit név kapcsán általában az analóg hanglemez jut eszünkbe. A név tévedésen alapul, mert a hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt. A mikrobarázdás hanglemez anyagának neve Vynil, amely polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerje.

bakelit1

A műanyagok minőségét, összetételét szinte lehetetlen megmondani a tárgyak látványa alapján. A vinyl hanglemezek anyaga fekete és viszonylag kemény, hasonlóan a telefonkészülékek valamint elektromos alkatrészek szigeteléseként ismert bakelithez

215px-Leo_Hendrik_Baekeland,_1916 Leo Baekeland

A felfedezés

A bakelit felfedezése Leo Baekeland (1863–1944) belga származású amerikai kémikus nevéhez fűződik. A teljesen szintetikus anyag előállítása a műanyag korszak kezdetét jelentette. Az első ipari alkalmazások a jól formázható hő- és elektromos szigetelők voltak. A bakelit szabadalmát az USA-ban 1909. december 7-én jegyezték be, Baekeland pedig 1911-ben alapította meg a General Bakelite Company nevű cégét, mely évi 200 ezer tonna bakelitet állított elő.

Az alapanyagok

A bakelit a polikondenzációs műanyagok, a fenoplasztok csoportjába tartozik. A fenol és a formaldehid között végbemenő, vízkilépéssel járó, kondenzációs reakció makromolekulát hoz létre. Az alapanyag hevítve megolvad és formába sajtolva térhálós szerkezet alakul ki, amely hőre megkeményedik (duroplaszt).

bakelit1
fenol
bakelit2
formaldehid

A polikondenzációs eljárással előállított műgyanta térhálósítva hasonlít a fa ligninjéhez, de a szerkezete jobban reprodukálható.

A bakelit szerkezete

bakelit

A korai elektrotechnika sorozatgyártási igényeit jól kiszolgálta: a villanymotorok forgó és álló tekercseit ezzel szigetelték, textilbakelitből készítették a nagy mechanikai és átütési szilárdságú szerelőlapokat. Préseléssel sajtoltak kapcsolókat, konnektorokat és más villamos alkatrészeket.

bakelit2_
bakelit3_
bakelit4_
bakelit5_

Fizikai és kémiai tulajdonságok

Hőre keményedő műanyag, amely meghatározza, hogy a formázandó tárgy alakjának kialakításával párhuzamosan kell a térhálós szerkezetet kialakítani. Ez hő és magas nyomás hatására megy végbe. Színe fekete vagy barna és jellegzetes illata van, amely nagyobb koncentrációban kellemetlen.

Nem éghető és nem olvasztható meg. A bakelit 170 °C-ig hőálló, e fölött a tárgyak hő hatására tovább keményednek, majd bomlanak és törékennyé válnak (kb. 400 °C-on). Ez jól megfigyelhető az előírásnál nagyobb teljesítményű izzólámpákat használó foglalatoknál. Jó elektromos szigetelő, amely a felhasználást alapvetően meghatározza. Bakelitből készült hajszárító, rádió, nyomtatott áramköri lap (üvegszál szövettel erősítve), kapcsoló és sok más elektromos berendezés, alkatrész. Élelmiszeripari célokra, csomagolásra nem alkalmas.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk