Az oktatás jövője - 3. rész: Coursera
2015/03/04 16:14
7652 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Lynda és a Khan Academy után egy másik online oktatási portálról számolnánk be nektek, éspedig a Coursera.org-ról, mely a három közül talán a legközelebb áll a hagyományos egyetemi oktatás online megfelelőjéhez.

coursera1

Mi ez pontosan?

A Coursera egy profit-orientált oktatási vállalkozás, melyet a Stanford egyetem két informatika tanára, Andrew Ng és Daphne Koller indított el azzal a célzattal, hogy az egyetemen tanított kurzusokat online formában is elérhetővé tegyék. A Coursera számos egyetemmel működik közre annak érdekében, hogy ezeknek kurzusait publikálja. 2015 januárjától mobil aplikáció formájában szinén elérhető. Felületén több, mint 22 millió felhasználó a világ 190 országából böngészi 114 tanintézmény 939 kurzusát. 

coursera2

Hogyan épül fel?

A kurzusok feliratkozásos alapon működnek, és többnyire egy 6-12 hetes perióduson át zajlanak. A felület teljes mértékben komolyságot sugároz - már-már akadémiai hangulatot - ennek viszont az előnye az, hogy amennyiben igényeljük, adnak egy formális oklevelet is a kurzus elvégzéséről, illetve ténylegesen ellenőrzik azt, hogy milyen ütemben haladunk, lépést tudunk-e tartani, stb. Ez különösen hasznos azoknak az embereknek az esetében, akiknek szükségük van egy kis rugdosásra ahhoz, hogy kitartóak legyenek :)

coursera3

Ki készíti?

A kurzusok anyagai a világ top egyetemeinek közreműködésével készülnek. Olyan intézmények professzoraitól tanulhatsz itt, mint a Princeton, Stanford vagy az École Politechnique. Az anyagok felépítése komoly, tárgyában többnyire a hagyományos – főként reál profilú tantárgyakra fókuszálnak. Míg a Khan Academy meg a Lynda a legnagyobb hangsúlyt a kreatív doméniumokra fekteti és egy csomó trendi dolgot el lehet általuk sajátítani, a Cousera több kemény egyetem kurzusainak gyűjteménye.

Coursera - világszintű oktatás bárhonnan

Hogy ez ingyenes-e? Is-is. A tulajdonképpeni tartalom nagyrésze ingyen hozzáférhető, ugyanakkor a Coursera lehetőséget kínál arra, hogy érvényes (igen, CV-ben feltüntethető, munkahelyeken elfogadott) oklevelet kapjunk a kurzus abszolválásáról. Ez a szolgáltatásnak az a része, amely a kurzusok jelentős részénél fizetős.

Amennyiben belevágunk, videók és írott anyag formájában jutnak el hozzánk az anyagok heti szinten, ugyanakkor folyamatosan feladatokat kell teljesítenünk. A leírásában a Coursera azt az elvet követi, hogy nem enged tovább egy magasabb szintre, ameddig a jelenlegit el nem sajátítottuk teljesen. 

Dinoszaurusz paleobiológia - kurzustréler


A tartalmat igyekeznek házon belül tárolni. A Khan Academy-hoz meg a Lyndához képest feltűnően kevés tananyag elérhető az oldal felületén kívül – ez persze részben érthető is.
A hagyományos tananyagok között viszont meglehetősen széles skálán mozoghatunk: az amerikai jogtól a kvantumfizikán át az orvosi informatikáig számos témakörben utazhatunk. Tehát ha kellő idő (és esetekben pénz) áll rendelkezésedre, minden esélyed megvan, hogy te légy a következő magyar polihisztor.

coursera4

Kinek hasznos ez az oldal?

Természetesen mindenkinek. A tananyagok jelentős része a nulláról kezdi, ugyanakkor mivel egy teljesen mértékben professzionális – „hivatalos” tananyagokat publikáló felületről van szó, akkor látjuk ténylegesen hasznosnak ezt a felületet, amikor valaki egy adott témakörben az addigi tudását szeretné feldúsítani, meg akar más formákat is ismerni, más megközelítésekkel is tisztában lenni vagy esetleg pontra tenni olyan részleteket, amelyeket az általa látogatott oktatási felület hiányosan tárt elé. Arra viszont mindenképpen egy hasznos eszköz, hogy betekintsünk abba, hogy a világ egyetemeinek legnagyobbjai hogyan csinálják. 

Daphne Koller Coursera alapító beszéde a TED-en az online oktatásról

A Coursera szülőhazájában, Amerikában ugyanakkor állami támogatásnak is örvend, 2014- végén Obama elnök lehetővé tette a tanárok Coursera által ellenőrzött kurzusokból való ingyenes tanulását és diplomázását. 

Következtetés

Annak ellenére, hogy eleinte ők is azzal hirdetik az oldalt, hogy teljesen ingyenes a szolgáltatás, az oklevél időnként pénzbe kerül - viszont ténylegesen felhasználható. Ugyanakkor ha beiratkozunk a kurzusra, akkor figyelemmel követik a fejlődésünket is. Amennyiben "hagyományos" tananyagokat akarunk elsajátítani, akkor talán a Coursera jobb választásnak fog bizonyulni, mint a Lynda vagy a Khan Academy.

A Coursera azon az alapelven született, hogy a világon nem mindenkinek van lehetősége ugyanolyan szintű oktatásban részesülni. Ezt akarja a Coursera kiegyenlíteni. Nagy valószínűséggel mindenki megtalálja a számára izgalmas tananyagot az oldalon, és ha azt megtaláltuk, akkor egy kis energia bevetésével igencsak érdekes kihívás előtt találjuk magunkat. Indzsoj!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk