Azt a paszta, cipőpaszta!
2014/08/28 16:32
7928 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bőrcipők élettartama hosszabbodik, ha rendszeresen ápoljuk azokat. A cipőkrém lágyítja a bőrt és a vízlepergető képességét növeli.

ckrem1

A jó minőségű cipőkrém használata eltünteti a kopást és a felületi sérüléseket. Megfakult, foltos bőrfelületeken színfelújító hatása van.

ckrem2

Bőrápolás

A bőr ruhadarabok és cipők már nem élő bőrfelületűek, de a környezeti hatások, a nap, a víz és a levegő száríthatja, fakíthatja. A tönkrement bőrt szinte lehetetlen kijavítani, ezért érdemes folyamatosan ápolni, így élettartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk.

Lényeges, hogy a bőr mélyebb rétegeibe ne jusson víz. Bőrből készült használati tárgyak mosógépben való tisztítása végleges tönkremenettel jár. Ha átázik a cipőnk vagy a bakancsunk, akkor azt szárítsuk ki, de soha ne fűtőtestnél, mert megtöredezik tőle a bőr. A bőrcipőket és a bőrt is tartalmazó felsőrészből készült lábbeliket szobahőmérsékleten, kisámfázva vagy újságpapírral kitömve szárítsuk meg, még mielőtt bármilyen ápolási munkát megkezdenénk. A további használathoz olyan krémmel érdemes bekenni, amely a folyadék beszívódását megakadályozza, impregnálja. Ha a krém alaposan megszáradt, akkor fényezzük csillogóra egy természetes sörtéjű kefével.

A cipőkrém összetétele

A gyári cipőkrémek összetételéről a dobozok felirata alapján nem sokat lehet megtudni. A minőségi termékek mindig tartalmaznak méhviaszt, annak feladata éppen a víztaszítás. A többi összetevő vagy az állagot, kenhetőséget befolyásolja, vagy a bőrbe beszívódva a színezésért, illetve a rugalmasság javításáért felelős. Az újabb bőrimpregnáló szerek szilikonolajat tartalmaznak a viasz mellett.

ckrem3

Házi receptek

1. Színtelen cipőkrém átlagos igénybevételhez:

  • 5 g méhviasz
  • 5 kanál lanolin
  • 30 cm3 növényi olaj

Vízfürdőn az összetevőket összeolvasztjuk és krémes állagúvá keverjük (esetleg robotgéppel). A krémet még meleg olvadt állapotban dobozba öntjük.

2. Erősebb, nedvesebb körülményekhez:

  • 10 g méhviasz
  • 60 cm3 terpentin
  • 3 g reszelt szappanforgács
  • 60 cm3 víz

A méhviaszt a terpentinben vízfürdőn feloldjuk és egy másik edényben a szappanból készítünk vizes oldatot. A két oldatot erős keveréssel elegyítjük egy krémes emulzióvá. Jól záró dobozban tároljuk.

A lanolin sárgásfehér színű, tisztított gyapjúzsír, azaz birkafaggyú. A lanolin tartja puhán a gyapjút és védi meg az átázástól. A bőr pólusain viszonylag könnyen felszívódik, ezért kenőcsök készítésére használják. A lanolinból kozmetikai szerek is készülnek.

A cipőkrémek színezése pigmentekkel házilag már nehezen oldható meg.

Önfényező szerek

Általában vizes bázisú polimer diszperziók, amiket szivacsos felhordófejjel ellátott flakonban hoznak forgalomba. Cipőre kenve azonnal csillogó felület jön létre. A gyorsfények alacsony viasztartalmúak, impregnáló hatásuk nincs, azaz a cipőkrém semmiképpen sem mellőzhető.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk