Carl Gottfried Neumann, a klasszikus matematika atyja
2012/05/07 10:01
3363 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Százhúsz éve ezen a napon született Carl Gottfried Neumann német matematikus.

Neumann 1832. május 7-én, Königsbergben (ma Oroszország) született Carl Gottfried Neumann híres matematikus. Felmenői a természettudományos élet meghatározó alakjai voltak: nagyapja a kémikus Karl Gottfried Hagen, apja a fizikus-mineralógus Franz Ernst Neumann.

Polgári családból származott, apja elismert tudósként oktatott a königsbergi egyetemen. Neumann is itt kezdte meg tanulmányait, apja tanszékén hallgatott matematikát és fizikát. Másik tanára Carl Gustav Jacob Jacobi, a híres matematikus volt. Másik kát oktatójával szoros barátságot alakított ki. Friedrich Julius Richelot és Ludwig Otto Hesse később nemcsak Neumann jó barátai, de munkatársai lettek.

1855-ben szerzett doktorátusi címet matematikából. A hallei egyetemen kezdett dolgozni, mint matematika tanár. A későbbi években a bázeli és a tübingeni egyetemeken oktatott.

1868-ban meghívást kapott a Lipcsei Egyetemre, ahol matematika professzorként dolgozhatott egészen 1911-es visszavonulásáig. Itt saját szaklapot is alapított, mely Mathematische Annalen címen jelent meg.

A Porosz Tudományos Akadémia tagjává választották.

Magánélete tragikusan alakult: 1864-ben házasodott, feleségül vette Hermine Mathilde Elise Klosst. Ám felesége 1875-ben elhunyt. A házasságból gyermekük nem született, Neumann nem házasodott újra.

Carl Gottfried Neumann lefektette a klasszikus matematika egyes alapköveit. Fő területe a potenciálelmélet volt, ő vezette be a logaritmikus potenciál fogalmát is. Nevéhez fűződik a határérték fogalmának vizsgálata, a Riemann-felületek differenciálgeometriájának és a Dietrichlet-függvény vizsgálata. Névadója lett az általa kidolgozott Neumann-soroknak.

Felfedezései fontos szerepet játszottak a későbbi integrálegyenletek alkalmazásának megújításában.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk