Csepp-kísérletek
2014/01/30 14:20
2053 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kis méretekben veszélytelenül, olcsón lehet kísérletezni és mindent közelről megfigyelni. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki egyedül végezhesse el és figyelhesse meg a jelenségeket. A csepp-kísérletek előkészítését viszont nem lehet megúszni.

Oldat reakciókat általában kémcsőben szoktunk végrehajtani. Ehhez általában a reagensek 3-5 cm3-ét használjuk fel. Nagyobb oldatmennyiségre csak akkor van szükség, ha a hallgatóság létszáma ezt indokolja. Egy-egy gyakorlat alkalmával jelentős mennyiségű vegyszer fogyhat. Ennél kevesebb oldattal is jó megfigyelhetőséget biztosíthatunk magunknak, ha csak néhány diáknak demonstrálunk, vagy ha megfelelő hátteret és az oldat síkban „elterülését” biztosítjuk. Erre vagy egy 20×20 cm-es üveglap alkalmas, vagy még jobb egy fehér színű csempe. Az mindig marad egy nagyobb lakásfelújítás után. A csempére előkészítésként írjuk fel alkoholos filctollal a reagensek nevét, hogy később a hasonló színű oldatokat ne tévesszük el.

Vizes oldatok kémhatásának vizsgálata

Univerzál indikátorral vizsgáljuk meg néhány vegyület vizes oldatának kémhatását. Például: HCl, Al2(SO4)3, Pb(NO3)2, KBr, NH4OH és KOH oldatét. A reagensek felviteléhez műanyag cseppentőt használjunk. Kisebb cseppekhez ezt kihúzhatjuk, elvékonyíthatjuk, és ollóval rövidebbre vághatjuk.

csepp

A színváltozás a fehér háttéren jól megfigyelhető. Ha szükséges, a hígítás 1-1 csepp vízzel könnyen megoldható.

csepp2

A csempe a kísérlet után könnyen elmosható és újra felhasználható. Az alkoholos toll feliratai mosószeres vízzel megdörzsölve eltávolíthatóak. A savasan hidrolizáló vegyületek oldatában az indikátor piros, a semleges oldatban zöld, és a lúgos oldatban lila színű lett az oxónium-, illetve a hidroxidion koncentrációjának túlsúlyától.

Néhány só hidrolízis utáni kémhatása:

SavasLúgosNem hidrolizál
AlCl3Na3PO4NaCl
NH4ClNa2HPO4KI
NH4NO3Na2CO3KClO4
(NH4)2SO4CH3COONaBa(NO3)2

Karbonát-ion reakciói

Csempére helyezzünk el 1-1 csepp Na2CO3-oldatot. A színtelen cseppek egyikhez adjunk néhány csepp sósavoldatot és figyeljük meg a gázbuborékok fejlődését.

na2c03_1

csepp3
csepp4
  • Nátrium –karbonát-oldathoz (Na2CO3) egy cseppjéhez ezüst-nitrát-oldatot (AgNO3) cseppentünk, akkor fehér csapadék válik ki az oldatból.

na2co3_2

A csepp-kísérletekkel veszély nélkül vizsgálhatjuk meg a háztartásban előforduló vegyszerek, anyagok kémhatását.

További érdekes oldalak:

Videó javaslat:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk