Csúcslabor Ferencvárosban
2013/07/02 17:13
2325 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Komplex, a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriummal gazdagodott a ferencvárosi diákok eszköztára a Leövey Klára Gimnáziumban. A versenyképes, gyakorlati természettudományos ismeretek bővítése európai uniós támogatással vált lehetővé. A jövő tudósai a létesítmény segítségével „játszva”, izgalmas és látványos kísérletekkel tarkított órákon mélyíthetik el a fizika, kémia, biológia és földrajz terén megszerzett tudásukat. A 300 millió forintból megvalósított létesítmény összesen 12 iskola, mintegy 5000 diákja számára teremt kiváló lehetőséget a későbbi mérnöki vagy tudományos karrier megalapozásához.

A laboratórium kialakításán kívül tananyagfejlesztést, és pedagógiai-szakmai továbbképzést is magában foglaló átfogó fejlesztésre 2011. április és 2013. június között került sor. A „Ferencváros a korszerű természettudományos oktatásért” elnevezésű projekt lezárására ünnepélyes keretek között Dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármesterének részvételével került sor.

fradi-labor-520

Galileo Galilei elveinek megvalósulása

A korszerű eszközökkel felszerelt laboratóriumban lehetővé válik a természettudományok oktatásában és művelésében a Galileo Galilei által megfogalmazott elvek alkalmazása, azaz elmélet és a gyakorlat összekapcsolása. Mindez 21. századi szinten történő megvalósításban. A tananyag szemléletes átadását digitális táblák, valamint dokumentum kamerákat is magába foglaló informatikai eszközpark teszi még könnyebbé és kényelmesebbé.

Az 5000 diák látványos kísérletekkel tarkított órák keretében tanulhatja a fizikát, kémiát, biológiát, földrajzot és sajátíthatja el a tudományos felfedezések módszertanát. A projekt során a legmodernebb kísérleti, mérési és informatikai eszközökkel felszerelt, egyenként húsz-húsz fő befogadására alkalmas fizika-biológia és kémia-biológia laboratórium került kialakításra.

„Napjaink tudásalapú és technológiai fejlődés által vezérelt társadalmában a jövő generációi számára elengedhetetlen a versenyképes természettudományos ismeretek alapos elsajátítása. A ferencvárosi Leövey Klára Gimnáziumban kialakított laboratórium 11 kerületi és 1 vidéki iskola számára biztosít kiváló lehetőséget a korszerű tudás megszerzésére és elmélyítésére. A kiválóan képzett pedagógusok, a jól felszerelt laboratórium és a kialakított tananyag segítségével a diákok professzionális körülmények között ismerhetik meg a természettudományok szépségét” - mondta el dr. Bácskai János, a IX. polgármestere a projektzáró rendezvényen.

Leonar3do, DNS és közel 400 vegyszer

A Leövey Klára Gimnázium természettudományi laborja számos hi-tech eszköz áll a diákok és tanárok rendelkezésére.

A kémiai kísérletekhez a labor közel 400 anyagot számláló vegyszerkészlete áll rendelkezésre, melyek között szerepel például az igen drága NAD (ez az élő szervezetek energiatermelő folyamatainak fontos molekulája) is.

A biológiai labor eszköztárát 150 féle, korszerű, oktatást segítő műszer alkotja. A mikroszkópokkal sejttani, szövettani, mikrobiológiai, vagy akár molekuláris biológiai vizsgálatok, kutatások végezhetők, emellett az ezerszeres nagyítású fénymikroszkópokkal már a baktériumok is jól megfigyelhetőek.

A gimnázium az első olyan oktatási intézmény, amely intézményesített formában oktatási segédeszközként használja a Leonar3do térbeli modellező berendezést. A rendszer segítségével virtuálisan körüljárható a DNS molekula szerkezete, az elektromos, mágneses vagy gravitációs térszerkezet, az eszköz továbbá segíti a Naprendszer bolygói keringésének tanulmányozását.

fradi-labor-villamlik-520

800 kísérlet, részletesen leírva

A projekt részeként megvalósított tananyagfejlesztés keretében fizikából, kémiából, biológiából és földrajzból együttesen közel 800 kísérlet részletes leírására került sor. Az 5-12. évfolyamos diákok számára készített tananyagok több mint 2000 oldal terjedelemben segítik a laborfoglalkozásokat és a tudás elsajátítását. A fiatal „tudósjelöltek” a tanagyaghoz DVD formátumban is hozzájutnak.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk