Decemberben születtek
2001/12/12 08:00
1796 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatva a sorozatunkat, egy számítógéptervező feltalálót és egy főleg geometriával foglalkozó matematikust mutatunk be azok közül a hírességek közül, akik decemberben születtek.

ők is

Egy korábbi cikkünkben már szóltunk olyan nagy magyar matematikusokról, akik ebben a hónapban születtek. Most két olyan tudóst mutatunk be, akik nem magyarok, de a közoktatás matematikaóráin szóba kerülhetnek, és szintén decemberben látták meg a napvilágot.

Charles Babbage

A nagy angol tudós és feltaláló nevét elsősorban a számítógép megalkotására vonatkozó tervei miatt szokták emlegetni. Csillagászattal is foglalkozva, nagyon sok táblázatot kellett készítenie, amihez rengeteg számolásra volt szükség. Ez indította arra, hogy az aritmetikai műveletek gépesítésének lehetőségével foglalkozzon. Babbage érdeklődési köre rendkívül széles volt. Kifejlesztett egy vasúti kocsikra szerelhetoő dinamométert, búvárharangot, és szemtükröt is tervezett. Foglalkozott rendszerelemezéssel is. A Brit Posta számára elemzést készített a küldemények továbbítási költségeiről.

Róla szólnak az alábbi web-lapok:

Giovanni Ceva

Az olasz matematikus neve a nevét viselő tétel miatt kerülhet szóba a geometria órákon. Ez nem véletlen, hiszen az élete nagy részét e tudományterület tanulmányozásával töltötte. Fő művei: Opuscula mathematica (1682) és Geometria Motus (1692). Vizsgálta a tömegpont-rendszerek gravitációs viszonyait is, de fontos kutatásokat végzett a hidraulika terén is {Opus hydrostaticum (1728) }.

A vele kapcsolatos honlapok:

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk