Dekorgolyók
2013/08/21 08:00
7066 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hidrozselé, vízgyöngy, dekorgolyó vagy dekorzselé néven kaphatók azok a színezett gyöngyök, amelyek vízben 3-4 mm átmérőjűről 1 cm-esre nőnek néhány óra alatt.

dekorgolyok

A vizet magukban megkötő golyók a virágföldet helyettesíthetik és ültethetünk közéjük növé-nyeket vagy csak simán dekorációnak is használhatjuk.

A dekorgolyók tartalmazhatják az összes nélkülözhetetlen tápanyagot, melyre a növényeknek szüksége van. Ezek segítségével a növények akár hetekre is magukra hagyhatok öntözés nélkül. A golyók színtelen és minden fajta élénk színben kaphatók.

Összetétel

A csomagban kapható 20-30 gyöngy lényegében nedvszívó granulátum. A tasakok felirata legtöbbször nem igazít el, hogy mi ezek összetétele. Pedig ez az anyag, a nátrium-poliakrilát, illetve kopolimerjei a dekorációnál bővebb felhasználású. Legfontosabb tulajdonsága, hogy térfogatának sokszorosát (2-300-szoros) képes folyadékból elnyelni, és azt egy ragacsos zselés formában magában tartani.

osszetetel

A nátrium-poliakrilát alkalmazásai

Az egyszer használatos papírpelenkában nátrium-poliakrilát apró szemcsék, vagy pelyhek vannak a többrétegű papír vattában eloszlatva. Kívülről polipropilén gumibugyi és színes mintás papír borítja. A hatékonyságban szerepet játszik a szemcsék mérete, elhelyezkedése, és relatív mennyisége. A polimer megduzzad a vizelet hatására és csomó, gélblokk jöhet létre, amely megakadályozza, hogy a beérkező folyadék a pelenka belsejébe jusson. A nátrium-poliakrilát rendkívüli hidrofil tulajdonságú, így nem csak a vizeletet szívja fel, hanem a bőr természetes hidratáltságát is rontja.

kep1

Horgászok zselé golyói ebből az anyagból készülnek, amelyeket etetésre ajánlanak, főleg a hidegebb vizekre. Előnyük, hogy körülbelül tízszeres mennyiségű aromát tartalmaznak az átlagos etetőanyaghoz képest. Nyílván aroma oldatba áztatott granulátumból készülnek ezek. Etetéskor az aroma lassan oldódik ki a vízbe és illatával a halakat a horog közelébe csalja.

Kérdés mi történik a golyókkal a használat után. A kereskedelmi feliratok szerint biológiai úton lebomlanak. Ez lehetséges, de házi kísérletek hosszú idő után sem igazolják ezt az állítást.

kep2

A kísérlet értelmezése és magyarázata
A polimer láncon negatív töltésű karbixilát-csoportok sorakoznak oldalláncként. Ezekhez a funkciós-csoportokhoz erősen kapcsolódnak hidrogénkötéssel a vízmolekulák. A láncot vastag hidrátburok veszi körbe. A makromolekulák hidrátburka részlegesen közössé válik, és így az erős hidrogénkötések révén térhálós szerkezet alakul ki.

kep3

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk