Digitális műveltség és online biztonság - áprilisban Új MOOC indul a European Schoolnet Academy-n!
2021/03/16 08:00
1458 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Napjainkban a hamis hírek, online csalások elárasztották az internetet, különösen megnövekedett a számuk a COVID-19 járvány alatt. A valós és hamis hírek, a hasznos és a felesleges információk megkülönböztetése kihívás elé állítja a fiatalokat, időseket egyaránt. Az EUN kurzusa segít Önnek az eligazodásban!

  security-520

A tanfolyam során a résztvevők megismerhetik a digitális írástudással kapcsolatos online kockázatokat és kihívásokat, amelyek a Covid-19 járvány idején fokozottan hangsúlyossá váltak. Ötleteket kaphatnak arra, hogyan segíthetik diákjaikat abban, hogy felismerjék, és megfelelő módon kezeljék az online térben megjelenő dezinformációkat, online csalásokat.

A kurzus célja:

  • Megismertetni a résztvevőkkel, a digitális technológiákkal és az internethasználattal járó előnyöket és kockázatokat, különösen a gyermekek és a fiatalok vonatkozásában.
  • Feltárni, hogy milyen kommunikációs lehetőségeket kínál az internet, hogyan segíti a legfrissebb ismeretekhez való hozzáférést, a kommunikációt, illetve hogyan használható a kreativitás, valamint a kritikus gondolkodás fejlesztésében.
  • Megismertetni a résztvevőket a különféle online kihívásokkal, például a dezinformációval és az online csalásokkal, valamint ötleteket adni arra, hogyan segítsenek diákjaiknak, ha azok ilyen problémákkal szembesülnek.
  • Felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos a digitális technológiák és az internet biztonságos használata, különösen a pandémia ideje alatt.
  • Megismertetni a résztvevőkkel a Better Internet for Kids (BIK) stratégiáját és az Insafe hálózatot, az európai Biztonságosabb Internet Központok (Safer Internet Centres) hálózatát.

A kurzus célcsoportja:
A kurzuson szívesen látnak minden általános iskolai és középiskolai tanárt, függetlenül attól, hogy milyen tárgyat tanít, illetve hogy mennyire jártas a digitális technológiák terén. A kurzus elvégzéséhez nem szükséges előzetes ismeret a témában. A kurzus során zárt FB csoport is indul, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílik a kapcsolatépítésre és megoszthatják egymással tapasztalataikat.

A kurzus időtartama:
2021.04.19. - 2021.05.26.

A kurzus elvégzésez szükséges idő: 4 óra / modul, összesen 16 óra

A kurzus nyelve: angol

A kurzus moduljai:

  • Modul 1: Milyen hatással van a világjárvány online életünkre? – kezdés: 2021/04/19
  • Modul 2: Digitális írástudás és dezinformáció - kezdés: 2021/04/26
  • Modul 3: Online csalások - kezdés: 2021/05/03
  • Modul 4: Megfelelő hozzáállás az internethez és a digitális technológiához - kezdés: 2021/05/10

Elismerés:
A kurzust elvégzők oklevelet kapnak, amelynek feltétele, hogy a tanultak alapján elkészítsenek egy óratervet, majd 3 másik résztvevő munkáját értékeljék.

Regisztráció a kurzusra: itt
Tájékoztató videó a kurzusról: https://youtu.be/5bemTkjrfUc

BIK MOOC Digital Literacy and Online Safety_FB_IMG_v5

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk