Égő paszta
2013/08/21 08:00
7503 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha rossz az idő és nem lehet a kertben faszénen grillezni, vagy egyszerűen csak az ebédlőasztalunkon szeretnénk az ételt elkészíteni, akkor biztonságos, de mobil tűzre van szükségünk.

A fondü kedvelt társasági étkezési rituálé, amelynek során eredetileg többféle sajtból, borból és fűszerekből a speciális fondüedényben mártást olvasztanak. Az edényt egy apró lánggal folyamatosan melegen tartják az étkezőasztalon. A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges, sőt csokoládés fondük is.

Az edény méretétől függően melegítésre gyertyát, borszeszégőt, vagy fondü-pasztát alkalmaznak. Most ez utóbbit vizsgáljuk meg.

Zselésített alkohol

Többféle fondü-paszta kapható az edényeket, eszközöket forgalmazó boltokba, mert mint minden rituáléhoz, sok eszközre van szükség. Az edény mellett állványra, villákra, égőre és az égőben használt zselésített alkoholra.

egopasta

A zselésített alkohol biztonságosabban szállítható, mint a folyékony.

Kísérlet az etanol gélesítésére

Ebben a laboratóriumi kísérletben egy egyszerű gélképzést mutatunk be: telített vizes kálcium-acetát oldat és alkohol összeöntéséből egy kocsonyás anyag képződik, amelyet meg-gyújthatunk.

Öntsünk egy főzőpohárba 40 cm3 tiszta szeszt (96%-os etil-alkoholt) és 15 cm3 telített kalci-um-acetát-oldatot. A kalcium-acetát-hidrát nagyon jól oldódik vízben, ezért különösen ügyel-jünk, hogy az oldat telített legyen.

kiserlet

A színtelen folyadékokból, elegyítés után, átlátszó, ikrára emlékeztető gél képződik. A főző-pohárban lassan a folyadék kocsonyává alakul. Tűzálló felületre tegyünk 1-2 kanál kocsonyát, a többit helyezzük biztonságos távolságba. A gél alaktartó és égő gyufával meggyújtható. Lángja színtelen és így egy gyújtópáca lángra lobbantásával ellenőrizhető az égés.

A kísérlet értelmezése és magyarázata

A telített kalcium-acetát-oldatban a víz koncentrációját az alkohol csökkenti. A víz és az etil-alkohol molekulák között erősebb kölcsönhatás, hidrogénkötés alakul ki. A hidrátburok meg-szűntével micellás kolloid rendszer alakul ki. A valódi oldatból szol állapoton keresztül gél jön létre. A gél a vázszerkezet kialakulása következtében viszonylag nagy szilárdságú. A gél éghető. Az égésben az alkohol mellett a kalcium-acetát is részt vesz. A képen látható, hogy az égés során fehér por, kalcium-oxid marad vissza.

egyenlet

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk