A fondü kedvelt társasági étkezési rituálé, amelynek során eredetileg többféle sajtból, borból és fűszerekből a speciális fondüedényben mártást olvasztanak. Az edényt egy apró lánggal folyamatosan melegen tartják az étkezőasztalon. A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges, sőt csokoládés fondük is.
Az edény méretétől függően melegítésre gyertyát, borszeszégőt, vagy fondü-pasztát alkalmaznak. Most ez utóbbit vizsgáljuk meg.
Zselésített alkohol
Többféle fondü-paszta kapható az edényeket, eszközöket forgalmazó boltokba, mert mint minden rituáléhoz, sok eszközre van szükség. Az edény mellett állványra, villákra, égőre és az égőben használt zselésített alkoholra.
A zselésített alkohol biztonságosabban szállítható, mint a folyékony.
Kísérlet az etanol gélesítésére
Ebben a laboratóriumi kísérletben egy egyszerű gélképzést mutatunk be: telített vizes kálcium-acetát oldat és alkohol összeöntéséből egy kocsonyás anyag képződik, amelyet meg-gyújthatunk.
Öntsünk egy főzőpohárba 40 cm3 tiszta szeszt (96%-os etil-alkoholt) és 15 cm3 telített kalci-um-acetát-oldatot. A kalcium-acetát-hidrát nagyon jól oldódik vízben, ezért különösen ügyel-jünk, hogy az oldat telített legyen.
A színtelen folyadékokból, elegyítés után, átlátszó, ikrára emlékeztető gél képződik. A főző-pohárban lassan a folyadék kocsonyává alakul. Tűzálló felületre tegyünk 1-2 kanál kocsonyát, a többit helyezzük biztonságos távolságba. A gél alaktartó és égő gyufával meggyújtható. Lángja színtelen és így egy gyújtópáca lángra lobbantásával ellenőrizhető az égés.
A kísérlet értelmezése és magyarázata
A telített kalcium-acetát-oldatban a víz koncentrációját az alkohol csökkenti. A víz és az etil-alkohol molekulák között erősebb kölcsönhatás, hidrogénkötés alakul ki. A hidrátburok meg-szűntével micellás kolloid rendszer alakul ki. A valódi oldatból szol állapoton keresztül gél jön létre. A gél a vázszerkezet kialakulása következtében viszonylag nagy szilárdságú. A gél éghető. Az égésben az alkohol mellett a kalcium-acetát is részt vesz. A képen látható, hogy az égés során fehér por, kalcium-oxid marad vissza.
További érdekes oldalak
- Brennpaste
- Gelled Alcohol Stoves
- Homemade Sterno - A Complex of Calcium and Alcohol - Lu Le Laboratory
- How To Start A Fire - Make Ethanol Jelly
Siegler Gábor cikke