Egy kis elektronika - Gyógyászati technológia
2001/06/27 08:00
4261 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az elektronika mára már az orvostudomány szinte minden területére betört. Naponta halljuk a röntgen, az ultrahang, a CT (komputer tomográf), és az MRI szavakat, de nem biztos, hogy mindenki tudja, mit is jelentenek valójában. A sorozat harmadik része ezek megértésében segít.

Orvosi képalkotás:

Nem valódi színű ultrahangkép egy hét hónapot
betöltött emberi magzatról a méhben,
amely oldalról mutatja az arcot és a vállat.

Az orvosi képalkotás lehetősége jóval a röntgensugarak felfedezése után alakult ki, bár a röntgen napjainkban is fontos diagnosztikai eszköz. Ma rutineljárások segítségével tehetők láthatóvá a szervek és a csontok, a mozgó izületek, a szívben és a véredényekben mozgó véráram, valamint a sejtaktivitás molekuláris szinten. Digitális kivonásos angiográfia, számítógép segítségével az összetett röntgenképeket koherens digitális képpé alakít át. Például röntgenfelvétel készíthető egy nagyobb véredényről, és a röntgensugarakat át nem engedő festékanyag juttatható be valamely vénába. Ezután egy második röntgenfelvételt készítenek, és a számítógép "kivonja" az első képet a másodikból, s így csak a két kép közötti különbségek maradnak meg - s a képen az agy, a vese vagy valamely végtag vérellátásának világos kontúrja látható. Az ultrahangot leginkább akkor alkalmazzák, ha a magzatról kell képet alkotni, mivel azt a röntgensugarak károsíthatják. A visszhang- kardiográfia, amely ma fontos diagnosztikai eszköz a szívspecialisták számára, szintén ultrahang segítségével tanulmányozza a mozgó szívet. A Dopler-ultraszonográfia a véráramot a Dopler-effektus segítségével jeleníti meg. Amikor a vér áthalad egy elszűkült véredényen vagy egy károsodott szívbillentyűn, a véráram változó hangja pontosan jelzi a károsodás helyét. Ez nagyon fontos ellenőrzési lehetőség, ha gyerekek és csecsemők szívműködését kell diagnosztizálni.

Hordozható mágneses rezonanciaegység.
A képernyőn a beteg fejéről látható kép
szemlélteti az ezzel a technikával kapott
információ figyelemre méltó tisztaságát.

A computertomográf a testben a különböző szögben belépő röntgensugarak gyengülését méri. A számítógép rekonstruálja a test belsejének szeleteit. Ez a technika azért értékes, mert lehetővé teszi differenciált képek létrehozását az olyan lágy szövetekről, mint a máj vagy a vesék.

A mágnes rezonanciás képalkotás teljesen új eljárás. Ennek során rövid rádióimpulzusokat sugároznak át a testet körülvevő nagyon erős mágneses téren, amelyek forgásra kényszerítik az atommagot, majd jelzések kibocsátására készteti őket, amikor a mágnes felé rendeződnek. Minden szövet rá jellemző jellegzetes jeleket bocsát ki, amelyekből a számítógép meglepően éles képeket produkál. Így sikerült először megfigyelni a központi idegrendszer olyan degeneratív elváltozásait, mint a sclerosis multiplex.

Orvosi megfigyelés:

Egy jellegzetes EKG-kép

A fiziológiai megfigyelés jelentőségét évszázadok óta elismerik. A régi orvosok - felismerve azt, hogy a betegség hatással van a testfunkciókra - pulzust mértek és megkóstolták a vizeletet. A jelenlegi vizsgálati módok ugyanezen az alapelven nyugszanak: valamennyi egészségi állapot tipikus változásokat mutat, amelyek megfigyelhetők és mérhetők. Ez jelenti a kulcsot a betegség diagnosztizálásához és a kezelési mód meghatározásához. Az elektrokardiográfia a szívfunkció tanulmányozásának biztonságos és fájdalommentes módja. Szív által keltett elektromos impulzusokat a bőrre helyezett elektródák segítségével egy oszcilloszkópon jelenítik meg. Az abnormális ritmus és egy szívroham által okozott károsodást jellegzetes képet mutat, amely az EKG-n leolvasható. Egy miniatűr EKG, amely 24 órán át figyeli a szívtevékenységet, valamint az intenzív osztályon használatos szívmonitorok folyamatosan képet szolgáltatnak a kritikus betegek szívfunkciójáról. Újabb fájdalmat nem okozó vizsgálati eszköz a pulzusoximéter, amely az oxigén koncentrációját méri az arteriális vérben. A szonda, amely egyszerűen felcsíptethető egy ujjhegyre vagy a fülcimpára, megméri a vérnyomást a bőrfelület közelében levő hajszálerekben. A szondában két fénykibocsátó dióda van az egyik oldalon - amelyek 500-szor villannak fel percenként- és egy fénydetektor a másikon. A szondán megjelenő érték - amely azt jelzi, hogy mennyi fényt nyelt el az oxigént szállító hemoglobin és az oxigén nélküli hemoglobin - megfelelő módon jelzi az életfontosságú szervek vérellátottságát.

Kis energiájú vörös argon lézersugarakat irányítanak 4 száloptikai hullámvezetőn át a beteg torkába egy rákos daganat kezelése során. A kis energiájú sugarak aktiválnak egy olyan vegyi anyagot, amelyet előzőleg injekciós úton juttattak a beteg szervezetébe; ez a vegyület nem hat az ép sejtekre. A lézersugár által kiváltott fotokémiai reakció terméke pusztítja a rákos sejteket.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk