Élővizeink tisztasága
2013/03/22 13:25
2177 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Bolygónk legnagyobb részét kitevő anyag a víz, ami a föld felületének 71százalékát borítja, ebben az arányban van jelen egy felnőtt ember testében is. Íme csak két nagyon fontos dolog, ami miatt a vízre szükségünk van, hiánya pótolhatatlan. A víz kincs, tisztán tartani pedig az emberiség egyik legnagyobb felelőssége.

ancient_wind_mill_reflected_in_a_blue_canal_on_a_summer_day_at_the_famous_kinderdijk,_holland-wide

A víz a földi élet alapját jelenti, a növényi és állati élketformák alapvető anyaga, sejtjeink, vérünk legnagyobb alkotórésze, kitölti a világ óceánjait és tengereit. A víz az élet.

Szennyvizet iszunk?

Bár Földünk 71 százalékát víz borítja mégis az emberiség egy jelentős része ivóvízhiánnyal küszködik, bolygónk ivóvízkészlete drámaian csökken. Az ember napi ivóvízigénye másfél-két liter körül van, két-három napnál tovább nem bírjuk ki nélküle, meghalunk. A növények és állatok számára az élővizek szintén elengedhetetlenek.

Az ipar megjelenésével az ember nagy terhet zúdított a környezetére, a természetre és élő vizeire. A gombamód szaporodó üzemekből, gyárakból és az emberi háztartásokból származó rengeteg vegyi anyag élővizeinkbe jutva ugyanúgy fenyegeti környezetünk túlélését, mint magát az embert. Napi szinten a háztartásokból töménytelen mosogatószer, mosópor, öblítő, fertőtlenítő és vízkőoldó, illetve sampon és tusfurdő folyik le a lefolyókon. Magyarországon és Európa legtöbb országában a szennyvizeket a folyókba vezetik, miután a folyó egy alsóbb szakaszában egy másik város ivóvízellátását fogja biztosítani.

Amit nem lehet megszűrni

Budapesten a szennyvizek 55 százaléka folyik bármiféle előkezelés vagy tisztítás nélkül a Dunába, míg a kórházak és gyógyszertárak vizei is a folyókban kötnek ki. Egy kimutatás szerint a természetes vízekben legalább húsz féle gyulladáscsökkentőt találtak, amikből nyolc fajta már a csapvizekben is megjelent. A probléma az, hogy a hazánkban jelenleg használt szűrőrendszerek alkalmatlanok a gyógyszermaradványok kiszűrésére.

Egy svédországi kutatás bebizonyította, hogy a hímnemű ebihalként élő békák a környezetükbe kerülő hormonhatású készímények hatására nőstényekké válhatnak. Ez a megfigyelés sok szakembert arra a megállapításra sarkall, hogy mai fiatalok megtermékenyítési problémáiért az ivóvízbe került hormonkészítménynek és fogamzásgátlók a felelősek. Egy másik rossz hír, hogy az Európában gyártott közel 100 ezer vegyianyagnak csak az ötödét vizsgálják be, a többi egészségkárosító hatása ismeretlen marad.

Sok a dolog

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága szerint a világ vízforrásaiban több, mint hatvan féle vegyületet fedeztek fel, amik közé vérnyomáscsökkentő, hörgőtágító, antibiotikom, fertőtlenítőszer, koffein, fényvédő és daganatellenes vegyületek is tartoznak. Magyarországon egy vizsgálat szerint egy év alatt hét tonna antidepresszáns hatóanyagot és több tonna másfajta gyógyszert értékesítettek, amik nem bomlanak be és visszakerülnek élővizeinkbe.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy bőven van még mit tenni vizeink tisztaságának fenntarthatósága érdekében.  A vizeket jelen pillanatban az emberi fogyasztásra tett hatásuk szempontjából vizsgáltuk, de nem szabad elfeljteni azt a több millió növény és állatfajtát sem, akik szintén az életüket köszönhetik az éltető nedűnek és sorsuk egyre inkább az emberek kezében van.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk