Elsősegély telefonról
2012/09/06 14:30
1923 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sokan nem tudnak, nem pedig nem akarnak segíteni ha balesetet látnak, ez derült ki egy friss kutatásból. Mindössze minden hatodik ember tud vagy mer tenni valamit, ami sokszor nem is az elsősegély nyújtási ismeretek hiányából, hanem a bizonytalanságból fakad. A WEBBeteg.hu és az Országos Mentőszolgálat közös munkával kifejlesztette a Mit kell tennem? elnevezésű mobilalkalmazását, amely hasznos gyakorlati tanácsokat ad a mentő megérkezéséig. 

elsosegely_520

mitkelltennem_200 Erre azért is van nagy szükség, mert bár a lakosság 80 százaléka részt vett már életében elsősegélynyújtó előadásokon, baleset esetén csupán 18 százalék az aktív résztvevők aránya, és mintegy 12 százalékra rúg azok aránya, akik segítségnyújtás nélkül elhagyják a baleset helyszínét. A legmagasabb, 59 százalék azon szemtanuk aránya, akik segítséget hívnak, ám ennél többet nem tudnak, vagy nem mernek megtenni.

A segítségnyújtást két tényező befolyásolja: bátor-e eléggé a szemtanú ahhoz, hogy közbeavatkozzon, illetve friss, hasznos tudással rendelkezik-e. Bár a többség részt vett már elsősegélynyújtáson, ám csupán egyötödük rendelkezik használható és a gyakorlatba is átültethető ismeretekkel. Éppen ezért tartja szükségesnek a megkérdezettek többsége is az általános és kötelező oktatást (mintegy 93%), különösen a gyakorlati oktatást.

Az első pár perc a sorsdöntő

„2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében sajnos 250 személy életét vesztette. Körülbelül ugyanennyi, azaz hétezer dolgozó szenvedett munkahelyi balesetet, míg otthoni baleset következtében mintegy 1000 ember halt meg. A mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre, tapasztalataink szerint elenyésző azon esetek száma, amikor ez idő alatt megfelelő elsősegélynyújtás történik.” – nyilatkozza Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. „Fontos lenne a mentők kiérkezéséig segítséget nyújtani, hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából. Éppen ezért nem elég egyszer, elméletben megtanulni az elsősegélynyújtást, időnként ismételni és lehetőleg gyakorolni is kell.” – hangsúlyozta a szóvivő.

Tudunk segíteni

mitkelltennem_2_200 Az Elsősegélynyújtás világnapja alkalmából az Országos Mentőszolgálat és a WEBBeteg.hu egészségportál bemutatja a közösen elkészítette Elsősegély – Mit kell tennem? elnevezésű mobil alkalmazást annak érdekében, hogy az emberek időről-időre frissíthessék tudásukat és vészhelyzet esetén könnyen alkalmazható és szakszerű tanácsokat kapjanak. Ez az első ingyenesen letölthető, magyar nyelvű, átfogó elsősegély segédlet.

„Az új alkalmazás egyszerre segít az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A fejlesztés során a tömör és gyorsan áttekinthető utasításokra, valamint az informatív képi megjelenítésre helyeztük a hangsúlyt, emellett telefonunk a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti számunkra – emelte ki Sztankó Péter, a WEBBeteg.hu főszerkesztője.

Az alkalmazás szinte minden helyzettel számol. Legyen szó akár arról, hogy a vasárnapi ebédnél a gyermekünk félrenyel, szívinfarktusra gyanakszunk egy munkatársunknál, vagy éppen erőteljes allergiás rohamunk van, az alkalmazás megmutatja, mi a teendő. Azok, akik nem tudják telefonjukon használni az alkalmazást, internetes címen is elérik annak webes változatát.

Győrfi Pál bízik abban, hogy az üzenet minél több emberhez eljut és a jövőben egyre többen mernek és tudnak helyszíni segítséget nyújtani a mentők megérkezéséig.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk