Enrico Fermi bakija
2001/11/08 08:00
1922 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A zsenik is tévedhetnek. Az Egyesült Államokban Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikus születésének 100. évfordulójára bélyeget bocsátottak ki, amelyen a tudós egy tábla előtt áll és láthatóan az arra felírt képletet magyarázza. A massachusetts-i egyetem fizika tanára szerint azonban a bélyegnek van egy kis szépséghibája. A táblára felírt képlet hibás, Fermi - feltehetően véletlenül - felcserélt két betűt.

A képet, amely a bélyegre került, 1948. március 26-án készítette egy fotós a chicagói egyetemen, ahová Fermi, miután részt vett az első atombomba elkészítésében, visszatért tanítani. A képet, több más felvétellel együtt ma az American Institute Of Physics Emil Segré Visual Archives őrzi. A szép bélyeg azonban, amellyel megtisztelték a fizikus emlékét, felfedett egy érdekességet. Greg Huber, a massachusetts-i egyetem fizika tanszékének professzora a chicagói egyetemen dolgozó tanár barátja segítségével rájött, hogy a táblára felírt képlet hibás. Az alfa = h2/ec-ben fel van cserélve a h és az e.

A fizikus társadalom kétkedéssel fogadta a bejelentést és első dolguk az volt, hogy ellenőrizzék: Fermi kezétől származik-e az írás. Miután erről megbizonyosodtak, megvizsgálták, hogy Fermi a felcserélt betükkel nem valami más értéket akart-e kifejezni. Amikor ez a feltételezésük sem igazolódott, megdöbbentek. Tévedhetett-e a nagy Nobel-díjas tudós ekkorát, ilyen egyszerű képletnél? - merült fel bennük a kérdés. Majd egy illúzióval szegényebben, levonták a következtetést, miszerint valószínűleg rossz napja lehetett és ez még egy lángelme esetében is járhat kellemetlen következményekkel. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk