Érettségi tételek - Kémia emelt szinten 2014-ben
2014/06/02 08:00
1370 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az emelt szintű kémia érettségi vizsga több felsőoktatási intézmény szakján elvárás a felvételihez. 2014. május 15-én délelőtt, 240 percben írták meg a dolgozatot. Kilenc feladat a tizenhat oldalas feladatlapon, amely a teljes tantervet lefedi.

emeltszint

Állandóság

Az emelt szintű kémia írásbeli vizsgán a középszinthez hasonlóan, az elérhető maximális pontszám továbbra is 100 pont volt. A kilenc feladat számszerűleg csak eggyel több, mint középszinten, de egy-egy rész jelentősen összetettebb. Az útmutató szerint a feladatok megoldási sorrendje tetszőleges és zsebszámológépet, valamint négyjegyű függvénytáblázatot használhattak a vizsgázók. Tekintsük át röviden, milyen ismereteket kértek számon a 2014. májusi kémia emelt szintű érettségin.

1. Táblázatos feladat

Két, ipari szempontból fontos gáz: ammónia és szintézisgáz előállítását kellett összehasonlítani termokémiai szempontból 9 pontért. Mindkét folyamat egyensúlyi reakció, amelyet a körülmények megfelelő változtatásával lehet irányítani.

2. Esettanulmány

Másfél oldalas, az édesítőkről szóló tudományos cikket kellett a vizsgázóknak elolvasniuk, majd a kapcsolódó kérésekre válaszolniuk 9 pontért. Az idei téma, az édesítőszerek, több szempontból is fölkapott a közéletben és az oktatásban. A kérdések egy része a szövegértést, más része a monoszacharidok és az aminosavak ismeretét kívánta mérni. Érdekesség, hogy a féléve a Hírmagazinban megjelent írásban szereplő sztevia is megjelent az édesítőszerek között. A sztevia a jázminpakócában előforduló természetes édesítőszer. A szteviol nevű vegyület cukrokkal alkotott glikozidja felelős az édesítő hatásért.

kémia1

3. Egyszerű választás

8 pontért ugyanennyi tesztkérdést kellett helyesen megválaszolni. Az oxidációs számok meg-állapításától a standard redoxipotenciál alkalmazásán keresztül a nukleinsavakig terjedtek a témák. A feladattípus nehézségét a komplexitás, a kémia minden területére kiterjedő ismeretek szükségessége jelentette. Igen, a lexikális ismeretek nélkül nem volt esély a maximális pontszámra.

4. Elemző feladat

A kísérletelemzés feladatban halogének és vegyületeik álltak a középpontban. Az oxidációs és redukciós kérdések megválaszolásához a halogének standardpotenciáljának értékét kellett felhasználni. A klór szubtitúciós reakciójának és a nátrium-hidroxid-oldattal történő hipó előállításának reakcióegyenletét kellett felírni.

kémia2

Végül a hidrogén-halogenideket egy megadott tulajdonsághoz kellett párosítani. A feladat nehézségét az jelentette, hogy volt olyan kérdés, aminek nem volt megoldása, de másnak meg több vegyületet kellett besorolni.

5. Kísérletelemzés

Az elemző feladatban a C5H12O összegképletű szerves folyadékkal végzett kísérletek eredményét kell kiértékelni 11 pontért. A vegyület szerkezetét és funkcióscsoportját a nátriummal, illetve réz(II)-oxiddal elvégzett kísérletek megfigyeléseinek leírása lapján lehetett meghatározni. Végül az optikai aktivitás alapján kellett felírni a vegyület konstitúcióját és megadni a nevét.

kémia3

6. Elemző- és számítási feladat

A savas ólomakkumulátor elektrokémiai elemzését és ehhez kapcsolódó számításokat kellett elvégezni 13 pontért. Az elektrolízis és a tömegszázalékos számítások típusfeladatok az érettségin.

7. Számítási feladat

Szintézisgáz (ez már szerepelt a feladatsorban egyszer) égetési reakciója alapján kellett a szén-monoxid és a hidrogén anyagmennyiség-arányát kiszámolni, majd a kiindulási szintézisgáz sűrűségét meghatározni 13 pontért.

8. Számítási feladat

Kősóból előállított kristályos szóda ipari előállításának folyamata szerepel a 11 pontos feladatban. Megadott tömegű termék előállításhoz, a kitermelés százalékát is figyelembe véve, mennyi alapanyagra van szükség, illetve mekkora tömegű kristályszóda állítható elő ebből.

9. Számítási feladat

Egy egyértékű savként viselkedő aromás vegyület moláris tömegének, oldatának pH-jának és az oldatkészítés néhány adatának ismeretében savállandót és tömegkoncentrációt kellett ki-számítani a 10 pontos feladatban.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk