Fagyasztott Fukusima
2013/11/04 14:14
860 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa negatív hatásait még mindig nem sikerült semlegesíteni, sőt újabban egyre aggasztóbb hírek érkeznek. A japán mérnökök egy hatalmas „hűtőszekrény” kialakításával állítanák meg a szivárgásokat.

A fukusimai atomkatasztrófa

Ahogyan a hírekből is jól emlékezhetünk a 2011. március 11-ei földrengést egy rendkívüli nagyságú cunami követte, ami óriási pusztítást végzett Honshu szigetének északkeleti partjainál. A szökőár hatalmas károkat okozott a fukusimai prefektúra tengerparton fekvő nukleáris erőművében. A fukusimai I-es (Fukusima Dai Icsi) erőműben könnyűvizes, forralóvizes reaktorok vannak, ahol az aktív zóna hűtését (és a neutronok lassítását is) víz végzi. A földrengés hatására a működő reaktorok automatikusan leálltak, de ilyenkor is folyamatosan biztosítani kell a hűtést. Ehhez azonban áramra van szükség. Az áramellátást és a tengervíz-szivattyúkat azonban tönkretette a szökőár, a vész esetére beindított áramtermelő aggregátorok üzemanyaga pedig hamarosan kifogyott, így a hőmérséklet a reaktorokban folyamatosan emelkedni kezdett, amik aztán kiégtek. A későbbiekben rengeteg hűtővizet pumpáltak a már megsérült erőműbe, s az is radioaktívvá vált. Ha mindez a reaktorban maradt volna, kisebb lett volna a probléma, azonban a radioaktív folyadék elkezdett szivárogni az egyes, a kettes és a hármas reaktorból. (A katasztrófa idején ez a három működött, a másik három nem.)

Bár a nukleáris katasztrófa igen régen volt, a mai napig nem sikerült megállítani a radioaktív anyagok szivárgását, amik részben a talajba, részben a tengerbe jutnak. A hírek (2013. augusztus 20.) arról szólnak, hogy az egyik víztartály kilyukadt és 300 tonna radioaktív víz szivárgott a környezetbe. Ez a legsúlyosabb szennyezés a katasztrófát követő időszakban.

Fukusima

A katasztrófa okai

Annak ellenére, hogy a károsodást egyértelműen egy súlyos természeti katasztrófa okozta, a háttérben mégis emberi mulasztások húzódnak. Egy független vizsgálóbizottság kiderítette, hogy az atomerőművet működtető cég nem vette komolyan a katasztrófákra vonatkozó biztonsági szempontokat. Egyáltalán nem számítottak ilyen mértékű földrengésre és cunamira, jóllehet Japán a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa. Noha volt a tenger felől védőgát, az csak maximum 5,7 m-es hullámok ellen használt volna, így a 14-15 m magas hullámfal könnyedén betört az erőmű területére. A katasztrófa kezelésében sem jeleskedtek a hatóságok, illetve az atomerőmű illetékesei. Nem tudták tisztázni a jogköröket és ezért sokat késlekedett a mentés, a mobil szivattyúkat a katasztrófa után csak 9 órával kezdték beüzemelni.

A jelentés szerint ezért végső soron a legfőbb problémát az emberi tényező jelentette.

Furcsa megoldás a katasztrófa hatásainak enyhítésére

A folyamatosan szivárgó radioaktív folyadék igen csak megkeseríti az ott élők életét és kilátástalan messzeségbe tolja a megoldás lehetőségét. Egy javaslat szerint szó szerint be kellene fagyasztani a szennyezett vizet, így akadályozva meg, hogy a talajba, illetve a tengerbe szivárogjon. A mérnökök szerint a talaj alá vezetett vezetékek segítségével egy másfél km hosszú jégfalat lehetne kialakítani az erőmű előterében. Az elképzelés egyébként nem teljesen új, mert az USA már teszteltek egy ilyen megoldást egy olyan nukleáris laboratóriumban, ahol fegyvergyártás céljából állítottak elő radioaktív plutóniumot.

A legfrissebb hírek talán még inkább arra késztetik a japánokat, hogy építsék meg ezt a gigantikus hűtőszekrényt. Természetesen ennek működtetése iszonyatos energiát emésztene fel, ezért vannak ellenzői is a projektnek.

A helyzet hónapról hónapra romlik

Az a szomorú helyzet alakult ki, hogy hónapról hónapra újabb aggasztó hírek látnak napvilágot Fukusimával kapcsolatban. 2013 október 3-án ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott az atomerőmű egyik tartályából, ráadásul a víz egy része a tengerbe került. További problémát okozott, hogy egy időre (emberi mulasztás miatt) leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése.

Azt, hogy a helyzet nem tartható tovább és azonnali beavatkozás is szükséges a hosszabbtávú projekteken kívül, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a japán miniszterelnök a világ segítségét kérte. A politikus nem pénzt, hanem világméretű összefogást, továbbá szakértelmet kért a súlyos helyzet rendezése érdekében, ami azért is elemi érdeke a japánoknak, mert 2020-ban a Fukusimához közel eső Tokió rendezi a nyári olimpiai játékokat.

Kapcsolódó linkek

Barta Géza cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk