Fényhordozó
2014/01/06 08:00
1734 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Henning Brandt alkimista a „bölcsek kövét” kereste többek között a vizeletben. 1669 körül a beszárított vizelet a felhevített retortában lángra lobbant. A kísérlet révén felfedezte a foszfort, amit ő nevezett el.

Az elnevezés

A periódusos rendszer 5. csoportjának 2. elemének neve görög eredetű: phosphorosz, a fosz-for. A görög phosphoros - fényt hozót jelent. A nyelvújítás kori magyar neve, vilany, nem terjedt el. A foszfor a felfedezés után jó pár évig drágább volt az aranynál is, amíg Karl Wil-helm Scheele 1750-es években kidolgozta a kémiai előállítás módszerét.

fényhordozó

Előfordulás és tulajdonságok

Az elemi foszfor több allotrop módosulatban ismert. Ezek közül a legismertebb a fehérfoszfor (sárga módosulatnak is nevezik) és a vörösfoszfor. Közönséges körülmények között a vörös-foszfor a stabilis módosulat. Szobahőmérsékleten, levegőtől elzártan (pl. víz alatt tárolják) a fehérfoszfor is eltartható. Vízben egyik módosulat sem oldódik.

A módosulatok fizikai és kémiai sajátságai nagy mértékben különböznek egymástól.

A fehérfoszfor apoláris oldószerekben (szén-diszulfid, éter, benzol, zsírok) könnyen feloldha-tó.

Az instabil, molekularácsot alkotó módosulat sokkal reakcióképesebb, mint a vörös- (atomrács) és feketefoszfor (fémrács).

A foszfor szilárd halmazállapotban és a foszforgőzök nem túl magas hőmérsékleten P4 összetételű, szabályos tetraéder alakú molekulákból állnak.
A P-P-P vegyértékszögek 60o-osak, lásd a szabályos térszerkezetet.

Gyulladási hőmérsékletek

A fehérfoszfor levegőn magától meggyullad és sárgásfehér lánggal, fehér P2O5-füst keletkezé-se közben elég. Öngyulladása 60 oC-on megy végbe (a vörösfoszfor 400 oC-on gyullad meg).

Kézzel hozzáérni szigorúan tilos, bőrön át felszívódik, hiszen zsíroldható! Nagyon mérgező, már 0,1 g halálos.

Zászlós kísérlet

Egy kémcsőben lévő 2 cm3 széndiszulfidban feloldottunk egy kis darab fehérfoszfort.

Dugóval lezártuk és kb. 1 percig rázogattuk, hogy feloldódjon. Szűrőpapírt szúrtunk egy hur-kapálcikára zászlószerűen. Az oldatot óvatosan a papírra öntöttük úgy, hogy az felszívta a folyadékot.

A zászlót lassan meglengettük, a CS2 elpárolgott. A finom eloszlású, visszamaradt fehérfoszfor meggyulladt a szűrőpapírral együtt. A foszfor égésekor foszfor-pentoxid keletkezik.

P4+5O2→2P2 O5

Foszfor a gyufásdoboz oldalán

Egy szál gyufát óvatosan, gyengén nyomva, a gyufásdoboz oldalán húzzunk végig anélkül, hogy meggyújtanánk a sötétben. Olyan gyengén dörzsöljük, hogy ne lobbanjon lángra. Kis idő elteltével azt tapasztaljuk, hogy a doboz oldalán fénylő csík jelenik meg. Ezt a jelenséget a fehérfoszfor oxidációja okozza.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk