Fényképezőgép papírdobozból
2014/04/25 14:35
3183 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fényképezés nagyon népszerű szabadidős elfoglaltság. A gyártók minden fotós igényeit ki tudják elégíteni, legyen akár szó víz alatti fényképezésről, vagy valami speciális objektívről. A régi, a fotózás hőskorából származó eljárások, módszerek is okozhatnak meglepetéseket napjaink fotósának.

A camera obscura latin szó, jelentése sötétkamra. Szokás lyukkamerának is nevezni. Az első lyukkamrákkal valószínűleg tényleg egy sötét szobában találkozhatott az ember, amikor egy kis apró nyíláson fény szűrődött be. Ez a kis fénysugár fordított állású képet rajzol ki a szobán belül a lyukkal ellentétes oldalon, többnyire egy falon.

fenykep1

Al-Hajszam egyiptomi tudós volt, aki több tudományterületen is jelentős eredményeket ért el, elsősorban a csillagászat és az optika témakörben. Kísérletező tudós volt, gömblencsékkel végzett kísérleteivel kereste a fényvisszaverődésre vonatkozó törvényszerűségeket. Az általa alkotott optikai szótárban (Opticae Thesaurus) már írt a camera obscuráról, ez a műve számos későbbi európai tudós alapműve lett. A reneszánsz kor egyik leghíresebb természettudósa, Leonardo da Vinci is sokat foglalkozhatott ezzel a bárki által elkészíthető, egyszerű optikai eszközzel.

Hogyan működik?

Ha teljesen elsötétítünk egy zárt teret, pl. egy szobát, vagy egy jármű belsejét, és csak egy kis lyukon keresztül engedünk be fényt, akkor szemközti falon megjelenik a kinti környezet fordított állású, színes képe.

Ha a zárt tér pl. egy cipős doboz, akkor ezen az elven akár fényképezőgép is készíthető. Minden olyan test alkalmas arra, hogy lyukkamera legyen belőle, amelyben megfelelő méretű üreg van, és egy megfelelő átmérővel rendelkező szabályos lyukat tudunk rá készíteni. A lyuk átmérője függ a kamera méretétől! Ha valaki fotót is szeretne készíteni, akkor a doboz lyukkal szemközti falára, a kamerába  valamilyen fényérzékeny felületet kell rögzítenie.

Milyen minőségű képek készíthetőek egy lyukkamrával?

A lyuk fizikai mérete adott minden kamera esetén, és a kamerában nincs más optikai elem (lencse), amely a fényt fókuszálni tudja, ezért a lyukkamera által alkotott kép soha nem lesz tökéletesen éles.

  • A kép mélységélessége nagy.
  • A kép színes, fordított állású és az oldalakat is felcseréli.

fenykep2

  • A fényképezhető kép méretére vonatkozó korlátok nincsenek, vannak teherautó, szoba, terem méretű lyukkamerák is.
  • A méretre vonatkozó korlátok csak abban nyilvánulnak meg, hogy a fizikailag mekkora a legkisebb előállítható lyuk.

Hogyan méretezzünk egy lyukkamerát?

Ez a kamera tekinthető a fényképezőgép ősének, igen nagy hatással volt a fotográfia kialakulására és fejlődésére. Napjaink fényképezőgépei is a camera obscura működésén alapulnak. Néhány művész még ma is használja, de  régebben is mint rajzolási segédeszközt és mint fizikai, csillagászati eszközt tartották számon.

camerameretezes

Lyukkamerák hazánkban - az Erzsébet híd titka

A  Varázstoronyban (Eger) található az egri Sötétkamra, amely a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése. Hell Miksa bécsi csillagász tervezte. Segítségével a város nevezetességeit ismerhetjük meg madártávlatból.

Az Erzsébet híd az pilonjainak kereszttartó elemeiben lévő három darab esővíz elvezető lyuk a camera obscura bemeneti nyílása..

A Magyar Képzőművészeti Egyetem régi bejárati főkapuján található egy nyílás, ami az épület belsejében, az ajtóval szemben lévő, mattüveg ajtóra vetíti a külvilág történéseit.

További érdekes oldalak: 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk