Fertőtlenítés klór-dioxiddal
2014/01/06 08:00
3412 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tudományos közlemények és népszerűsítő újságcikkek jelennek meg a klór-dioxid fertőtlenítő hatásáról és esetleges antibiotikum kiváltó használatáról.

Magyar kutatócsoport eredményei

Az egészségügyi felhasználáshoz rendkívül tiszta klór-dioxid szükséges. A Budapesti Műszaki Egyetem fizika tanszékén dolgozó Noszticzius Zoltán professzor és társai 2006-ban egy speciális membránszeparációs eljárást dolgoztak ki a nagytisztaságú klór-dioxid előállítására. A módszer 2012-ben európai és 2013-ban amerikai szabadalmi oltalmat kapott.

Felfedzés

A klór-dioxid első előállítója Sir Humphrey Davy volt 1811-ben. Eljárása során nátrium-hipokloritot, hidrogén-kloridot és nátrium-kloritot reagáltatott egymással.

NaOCl + HCl + 2 NaClO2 = 2 ClO2 + 2 NaCl + NaOH

A klórgáz reakciója nátrium-klorittal szintén klór-dioxidot eredményezett.

Cl2 + 2 NaClO2 = 2 ClO2 + 2 NaCl

Ma már elektrokémiai úton állíthatjuk elő a klorátok savas közegben történő redukciójával.

klórkép

A klór-dioxid tulajdonságai

Zöldessárga, vízben és vizes oldatokban, de zsírban is jól oldódó gáz. Olvadáspontja -59,5 °C és forráspontja 11 °C. Erős oxidáló hatása miatt fehérítésre, ivóvíz fertőtlenítésre, gyümölcsök és húsok lemosására használják.

Egészségügyi felhasználás

A mikrobák antibiotikumokkal szemben történő rezisztensé válása az egyik legnagyobb prob-léma az egész világon. A klór-dioxid képes a baktériumokat, gombákat és vírusokat igen rövid idő alatt elpusztítani, miközben az emberre nem veszélyes. Ha széles körben elterjed, a kezelés protokollját kidolgozzák, a fertőzések elleni használatban, akkor a mikrobák ellen ritkábban kell antibiotikumot alkalmazni, a rezisztensé válás lassabban történik meg.

Hatásosság

A klór-dioxid a baktérium fehérjéjének egyik aminosavát, a ciszteint támadja meg. Vajon, akkor miért nem ártalmas az emberre? Ugyanazok az aminosavak építik fel az ember fehérjéit is, mint a baktériumot.

A cisztein nem különleges, minden élőlényben előfordul. A lényeges különbség az élőlények méretében van. A baktériumok ezred milliméter méretűek, míg az emberi bőrszövet százszor nagyobb sejtekből épül fel. A klór-dioxid hatásossága a diffúzió sebességétől, és ezzel távol-ságától függ (diffúziókontrollált reakció). Egy baktérium elpusztításához néhány ezred má-sodpercre van szükség kis mérete miatt. Az emberi sejtben legfeljebb percek alatt tud kárt tenni.

Ha az orvos a klór-dioxid-oldatot a fertőzött seb felületére juttatja, akkor az anyag a felszíni baktériumok elpusztítása után be fog hatolni az emberi szövetekbe is. A klór-dioxid zsírban is oldódik, így az emberi sejteket is károsíthatná. A behatolás mélysége azonban igen lassan nő, így jelentős kárt nem okozhat. Ehelyett az illékony klór-dioxid zöme néhány perc alatt távozik a sebfelületről. A kezelés hatékonyságánál lényeges a klór-dioxid-oldat koncentrációja és az érintkezési idő.

A klór-dioxid felszínen alkalmazható gyógyszer, amely irritatív. Az alkalmazás feltétele, hogy a fertőzött felület elérhető legyen az oldattal. Ilyenek a fertőzött bőrfelületek, a sebek, de bi-zonyos testüregek belső felületei is, mint a szájüreg és a garat. Nem alkalmazható tehát egy tüdő- vagy mellhártya-gyulladásnál, mert a szer nem tud elterjedni az egész szervezetben. Viszont ez előny is, mert nem terheli a szervezet egészséges részeit, és éppen a lokális jelleg miatt nem mérgező.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk