Fő a biztonság!
2001/05/02 08:00
1358 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legtöbb szakértő szerint főleg az egyre biztonságosabb autóknak köszönhető, hogy 1991 és 1998 között Európa útjain 56 ezerről 42 és fél ezerre csökkent a halálos balesetek száma. Mindehhez az is hozzájárult, hogy Európában egyre többen nem csak az autójuk egyik "felesleges" tartozékának tekintik a biztonsági övet, hanem induláskor automatikusan bekapcsolják azt. Egyre kevesebben ülnek a volán mögé néhány pohár bor elfogyasztása után, és nem száguldoznak az utakon, csakhogy megmutassák, ki a jobb.

Az Európai Bizottság véleménye szerint ennek ellenére még nem dőlhetnek elégedetten hátra a karosszékükben, mert csak lassan csökken a halálos balesetek száma, és nagy különbség van az egyes uniós tagországok számadatai között. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az igazi eredményhez egész Európában ugyanazt a gyakorlatot kell alkalmazni. Sajnálatos módon azonban még sokan személyi szabadságuk korlátozásaként élik meg a bevezetett vagy bevezetni szándékozott intézkedéseket.

A Bizottság kidolgozott egy Útbiztonsági Akcióprogramot (Action Programme on Road Safety) az 1997 és 2001 közötti idoszakra, amely fő céljai között fogalmazta meg egy, a frontális és oldalirányú ütközések az autó utasaira és a gyalogosokra gyakorolt hatásainak vizsgálatát tanulmányozó program elindítását (European New Car Assessment Programme - EuroNCAP). Az akcióprogram keretében elindították a biztonsági öv és a gyermekülés használatára ösztönző kampányukat, a tagállamok számára ajánlásként fogalmazták meg a szondáztatás során mért véralkoholszint legmagasabb, "még megúszható" értékét.

Egy 1991-ben elfogadott rendelet szerint az unió tagállamai kölcsönösen elismerik az egymás által kibocsátott jogosítványokat. A bizottság kibocsátott egy ún. egyenértékűségi táblázatot, amelyből minden tagállam megtudhatja, hogy a saját nemzeti kategóriái melyik uniós kategóriának felelnek meg.
(kőszegi)

Az EuroNCAP honlapja
Útbiztonsági Akcióprogram az Európa Szerveren

Az Európai Unió története 1948-tól napjainkigMagyarország egyetlen folyamatosan frissülő arcképcsarnoka az EU politikusairólA-tól Z-ig az Európai Unió. Itt tényleg mindenre választ kapsz

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk