Fogas kérdések
2002/09/29 00:00
3289 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Mutasd a fogad és megmondom, honnan jöttél. A tudósok ma már a fogakban levő ólom, stroncium és más elemek jelenlétéből következtetnek a fog tulajdonosának életvitelére, élőhelyére. De mi, fogtulajdonosok, tudjuk-e, mit tartalmaznak a fogkrémek? Történhet-e áramütés a szájunkban?

A tudósok ma már a fogakban levő ólom, stroncium és más elemek jelenlétéből következtetnek arra, hogy a fog tulajdonosának életvitelére, élőhelyére. A fogak összetétele függ az ivóvíztől, az elfogyasztott növényektől. A fogak kémiai összetétele még a népvándorlásról információt szolgáltathat. Mit tartalmaznak a fogkrémek? Miért nem jó sok cukorkát fogyasztani? Történhet-e áramütés a szájunkban? Ezek mind fogas kérdések.

Mi van a fogkrémedben?

Ha kezünkbe vesszük egy fogkrém tubusát, bizony nem mindig találjuk meg az összetételére vonatkozó információkat. Ha mégis, akkor ritkán olvashatjuk azt magyarul és még ez esetben sem árt egy kémikus, hogy meg is értsük, mivel mosunk fogat.
Fedjük fel néhány anyag kilétét a teljesség igénye nélkül egy tubus Vademecum complete protection fogkrémmel.

AQUAvíz
SORBITOLszorbit, a D-glükózból előállítható cukoralkohol, édesítőszerként használják
HYDRATED SILICAkovasav
UREAkarbamid H2N-CO-NH2, használják a gyógyszeriparban, műtrágyaként és sertések hízlalására is, mert belőle a szervezetben aminosavak keletkeznek
PROPYLENE GLYCOLpropilén-glikol
SODIUM LAURYL SULFATEa laurinsav C11H23COOH nevű zsírsav sója, sűrítőanyag és emulgeátor
AROMAízanyag, emiatt nem köpjük ki a fogkrémet, a pontos összetételt nem mindig verik nagydobra
CELLULOSE GUMcellulózszármazék, állományjavító
SODIUM MONOFLUORPHOSPHATE, SODIUM FLUORIDEnátrium-monofluór foszfát és nátrium-fluorid (NaF) ilyen formában tartalmazza a fluoridot a fogkrém
SALVIA OFFICINALISorvosi zsálya, mely gyulladáscsökkentő hatású
PANTHENOLszerves alkohol, a szervezetben B5 vitaminná (pantoténsav) alakul
SODIUM SACCHARINolcsó édesítőszer, a C7H5NO3SNa . 3 H2O szerves vegyület, mely a cukornál 500-szor édesebb, az újabb édesítőszerekben már ritkán alkalmazzák
METHYLPARABEN, PROPYLPARABENa parabansav két észtere
SODIUM BENZOATEnátrium-benzoát, elterjedt tartósítószer, ezen a néven kapható papírtasakos kiszerelésben savanyúságok készítéséhez is
CI 77891titán-dioxid (TiO2), a fehér szín biztosítója

Az amalgám tömés

A higany különböző fémekkel szilárd halmazállapotú ún. amalgámot alkot. A fogtömések egy része amalgámos tömés. Ezek a több mint 100 éve használt tömések sötét színűek, ezért kevésbé esztétikusak. Az amalgám tömések a higany mellett általában ezüstöt tartalmaznak, de használnak erre a célra más fémösszetevőket is, így aranyat vagy vasat.
Lényeges, hogy az amalgám csak bizonyos keverési arányoknál ad tartós, szilárd fogtömést. Amennyiben a fogorvos nem megfelelő módon készíti el az amalgámot, a tömés zsugorodhat és mellette újabb szuvasodás alakulhat ki.
Az amalgám tömésben levő higany kis mennyiségben elhagyhatja a tömést és ezt speciális műszerekkel ki is lehet mutatni. Ez mérgező lehet ugyan, de más forrásból is, például bizonyos halak fogyasztásával is jut szervezetünkbe higany. A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a fogászati amalgám biztonságos.

Mit csinál a cukor a szájban?

Minden gyerek tudja, hogy a sok édesség bizony nem tesz jót a fogaknak. Valójában nem az édesség támadja meg a fogakat, hanem a benne levő cukorból keletkező savak. A nyál kémhatása közel semleges (pH=6,8). A lebomló cukormolekulákból különböző savak, így például tejsav is keletkezik, melynek következtében a szájban savassá válik a kémhatás (a pH csökken). Savas közegben a fogzománc sérülékennyé válik és elindulhat a fogszuvasodás.

A szervezet természetesen nem nézi tétlenül az édesszájúak csínytevéseit. A nyálban levő hidrogén-karbonát ionok, illetve fehérjékből származó COOH és NH csoportok ún. puffer rendszert alkotnak, amelyek visszaállítják a megváltozott kémhatást. Ehhez azonban idő kell és ez alatt az időtartam alatt fogaink sérülékenyebbek.

Áramütés a szájban

Furka Árpád Nem kell ahhoz a konnektort megenni, hogy a szájunkban áramütés történjen. Az érzés mindenki ismeri, akinek van amalgámos fogtömése és véletlenül ráharapott egy darabka alufóliára.

Ekkor ugyanis egy galváncella alakul ki a szájban, amelynek anódja az alumínium, katódját pedig a tömésben levő fémek (higany, ón, ezüst) alkotják. A sóhíd közvetítő szerepét a nyál játssza és így keletkezik az az 1-2 V-os feszültség, amely a fogideg révén a fájdalmat okozza. Hasonló fájdalmas érzés alakulhat ki alumíniumból készült evőeszköz használatakor.

Az áramütésen kívül, amely kellemetlen, de rövid ideig tart, más probléma is előállhat. Amennyiben a fogtömésekben különböző fémösszetevők vannak, elindulhat a tömés korroziója is. Az amalgámos tömés számára ilyen rossz társaság pédául az arany. Ebben az esetben az arany játssza a katód szerepét, míg a tömésben levő fémek az anódét (ld. ábra). Az anódból pedig lassan oldatba mennek a fémionok és elkezdődik a fogtömés károsodása, fogyása.

Linkek

Főző Attila László

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk