Forró nyár, olvadó gleccser
2013/08/26 08:00
1757 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A forró nyarakhoz kapcsolódó elviselhetetlen kánikulát gyakran kapcsolják össze a globális felmelegedéssel. A klímaváltozás egyik bizonyítékaként fogják fel a folyamatosan zsugorodó gleccsereket is. Helyenként azonban ezek a gleccserek növekednek.

Gleccserek hegyvidékeken

A magashegységi kirándulások legszebb élményei közé tartoznak, amikor a gleccserek közelében túrázhatunk. A döbbenetes jégfolyam felülről, oldalról vagy közelről is különleges élménnyel gazdagítja a kirándulót. Vannak persze könnyen megközelíthető gleccserek, mint például a magyarok által is előszeretettel látogatott Pasterze Ausztriában, a Magas-Tauern Nemzeti Park területén, vagy akár a Rhône-gleccser Svájcban. Ezekhez autóút vezet, és egy rövidebb séta is elegendő ahhoz, hogy megközelítsük őket.

Természetesen a világ leghatalmasabb magashegységi gleccserei a Himalájában és az Andokban találhatóak. A sarkvidéki területek óriási kiterjedésű jégtakaróit (pl. Grönland, Antarktisz) nem tekintjük magashegységi gleccsereknek.

Kis-Matternhorn-gleccser

Globális klímaváltozás és gleccserolvadás

Komoly berendezések segítségével rengeteg helyen figyelik a gleccserek változását. A jégfelhalmozódás mértéke leginkább az évi csapadékmennyiségtől függ, továbbá a hőmérséklettől. Akkor is fogyhat a gleccser, ha csökken a csapadék mennyisége, illetve akkor is, ha növekszik az évi középhőmérséklet. A legtöbb látogatható gleccsernél kaphatóak olyan képeslapok, amelyeken jól láthatóan bejelölik, meddig húzódott a gleccser 20, 30, 50 vagy akár 100 évvel ezelőtt. Ilyenkor kézzelfoghatóvá válik a globális felmelegedés hatása. A GRACE műholdas megfigyelő program szerint a 2011-es év rendkívüli volt a gleccserek számára a gyors olvadás szempontjából.

2003 óta egyébként a statisztikai adatok azt mutatják, hogy évente 500 milliárd tonna jég olvad el és ebből 150 milliárd tonna a magashegységi gleccsereket érinti, pedig a felszíni jég csupán 1%-át alkotják, (a többi a hideg égövben található). Mivel a világ legjelentősebb ivóvízkészleteinek forrása is ezekben a jégtömegekben rejlik, egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik velük. Ázsia és Dél-Amerika hatalmas folyóit is ezek táplálják, melyek mellett milliós nagyvárosok terülnek el.

Easton-gleccser-olvadás

Növekvő gleccserek

Az egyre pontosabbá váló megfigyelések szerint azonban nem csak zsugorodhatnak, hanem növekedhetnek is a gleccserek. A svájci székhelyű World glacier monitoring service adatai szerint Svájcban két gleccser is növekedik (igaz, az egyik szerény mértékben). A kaliforniai Mount Shasta gleccserei is határozott növekedést mutatnak az utóbbi években.

Ezek a jégfolyamok nem hallottak a globális klímaváltozásról? Éppen ellenkezőleg! Kaliforniában éppen a globális felmelegedés hatására történt a változás: a meleg miatt jobban párolog az óceán, ezért több csapadékot kapnak a hegyoldalak, ami abban a magasságban már hó formájában jelenik meg.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a Föld gleccsereinek túlnyomó többsége zsugorodik a globális klímaváltozás hatására, azonban akad egy-egy kivétel, ami a helyi éghajlati és időjárási viszonyok függvényében akár növekedést is eredményezhet.

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk