Galileo, az Európai Globális Műholdas Online Navigációs rendszer
2017/03/01 15:00
3339 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Galileo egy új európai innovatív online navigációs rendszer, mely 2016 decembere óta érhető el. 

A Galileo az Európai Globális Műholdas Navigációs Rendszer (Europe’s Global Satellite Navigation System GNSS) egy továbbfejlesztett helymeghatározást biztosító és valós idejű információt nyújtó rendszer, melynek jelentős pozitív hatásai vannak az európai szolgáltatókra és felhasználókra.

Néhány ezek közül:

A Galileo lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy helyzetüket pontosabban határozzák meg más elérhető rendszerekhez képest.
A Galileo biztosítja a nagyobb pontosságot azoknak a navigációs termékeknek a használata során, amiket az emberek nap mint nap használnak az autójukban vagy mobiltelefonjaikon.
A Galileo rendszer kritikus vagy vészhelyzetekben támogató szolgáltatást nyújt.
A Galileo rendszer használata az európai utakat és vasúthálózatokat biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi.
Hozzájárul számos új termék és szolgáltatás innovációs fejlődéséhez, lehetőséget biztosít új munkahelyek teremtéséhez, illetve Európa is nagyobb részesedéshez juthat a GNSS hatalmas piacán.
A Galileo program a fentebb felsoroltakon kívül Európának és az európai polgároknak nemcsak a függetlenséget és a szuveneritást biztosítja, hanem számos új speciális szolgáltatást és környezeti előnyt jelent. (Pl.: Commercial Service vagy a Search and Rescue)

iránytű


A globális játékos


Mostanáig a GNSS használók igencsak függtek a nem civil fenntartású amerikai GPS vagy az orosz Glonass jeltől. A Galileo használók viszont rendelkeznek egy civil kontroll alatt álló, új megbízható alternatívával a korábbi rendszerekkel szemben.
A programnak célja az európai függetlenség illetve a Galileo helyet ad Európának a gyorsan bővülő GNSS rendszer egyre bővülő szolgáltatásaiban is. A program céljai közé tartozik összeegyeztetni az összes megvalósult és tervezett GNSS rendszert és összekapcsolni a GPS-t és GLONASS-t is. Ebben az értelemben Galileo helymeghatározása fokozza a jelenleg rendelkezésre álló lefedettséget, ezzel pontos és zökkenőmentes élményt nyújtva akár az több forrásból jelet fogó felhasználónak szerte a világon. 


Csökkenő kockázatok


A műholdas helymeghatározás alapvető szolgáltatássá vált, mely gyakran teljesen magától értetődőnek tűnik. Gondoljunk csak bele, mi történne, ha a GNSS jel hirtelen kikapcsolna. A kamion és taxi sofőrök, hajók és légijárművek és több millió ember a földön hirtelen eltévedne.
A rendszer leállása gondot okozna a pénzügyi és kommunikációs tevékenységekben, a titkos és humanitárius műveletek végrehajtásában, a vészhelyzeti szolgáltatásokban is. Tehát a műholdas navigációs rendszerek piaca és innovációja tovább fog növekedni, mert egy lehetséges jel leállásnak beláthatatlan következményei lehetnek.
Az mindenképpen elmondható, hogy a Galileo GNSS rendszer, nem csak csökkenti a kockázatokat, hanem biztosítja a jobb teljesítményt és pontosságot a végfelhasználónak.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk