Gyárlátogatás - Gellérthegyi víztároló
2001/05/24 00:00
24072 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Budapest egyik legszebb föld alatti látványossága a Gellérthegyi víztároló, amely Dél-Buda és Pest lakosságát látja el ivóvízzel. A sorozat mostani epizódjában a hegy gyomrában található medencerendszerbe teszünk kirándulást.

A víztárolókat a vízellátás zavartalanságának biztosítására hozta létre az ember. Ha a fogyasztás lecsökken, a víztárolóban elraktározott víz alkalmas időben rendelkezésre bocsátható. Ezen kívül a víztárolók segítségével szabályozható a víznyomás mértéke, valamint biztonsági okok (vésztartalék) is indokolják működtetésüket.

Az 1974 és 1980 között épült gellérthegyi víztároló pontosan ilyen célokat szolgál. Korábban már létesült a hegyen két másik is, amelyek közül az 1904-ben Budapest a vízszolgáltatásának egyenletességének biztosítása érdekében megépített 17 500 m3-es medence már nem üzemel. Később, az 1950-es évek első felében a víztermelő kapacitást 80 ezer m3/nappal bővítették. Több új medencét is létesítettek, s ezek közül a legnagyobb feladatot a gellérthegyi ún. barlang-medence kiépítése jelentette, amelynek befogadóképessége már 30 000 m3 volt. Ez mind a mai napig működik és összeköttetésben van a másik jóval nagyobb és korszerűbb tárolóval.

A Hegyalja út, Sánc utca, Orom utca által határolt terület alatt - a "hegy gyomrában" - 2 x 40 000 köbméter tárolási kapacitással rendelkező 2 hatalmas medence található. A tiszta és egészséges ivóvíz ide a Szentendrei-sziget és a Csepel-sziget kútjaiból érkezik. Egy ideig gravitációsan, majd Budapestre érve a békásmegyeri szivattyúház mozgatja a vizet a hatalmas átmérőjű csővezetékeken keresztül fel a hegybe. Innen látják el Pest és Dél-Buda alacsonyabban fekvő területeit ivóvízzel.

A víztároló két medencéje hasonlít az egymással szemben a billentyűzetüknél összetolt két zongorára. Az ilyen ún. piano alakú víztárolók azért ideálisak, mert bennük a víz sohasem stagnál (örvények nem alakulnahatnak ki), hanem állandó áramlásban van. Az összfelület 2 x 5 000 m2, a falak 35 cm vastagságúak. A medencék födémszerkezetét 2 x 106 db pillér tartja.

A víztároló márciustól októberig ingyen látogatható minden szerdán és szombaton 12.00-15.00 óráig
Cím: XI. kerület, Sánc utca (Orom utca, Szirom utca sarok)
Megközelíthető: a 27-es autóbusszal (Sánc utcai megállótól gyalog 1 perc séta)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk