Gyertyaoltás távírányítással
Zsigó Zsolt
2003/02/05 09:41
2281 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vida József kedvenc kísérletei közül itt egy újabb gyöngyszem. A kísérleti eszközzel "kilőtt" levegőkarikák eloltják a több méter távolságra elhelyezett gyertyák lángját is.

Szükséges anyagok, eszközök:
-Kiürült, nagyméretű, hengeres konzervdoboz,
-Vékony gumilap a doboz nyitott végének lezárására (pl. gyógyeszközök boltjában kapható gumilepedő, de alkalmas a futball-, vagy motorkerékpár-belső is),
-Erős zsinór,
-Gyertyák.

A kísérlet összeállítása, bemutatása

Vágjuk ki a konzerves doboz egyik végét tejesen, a másik végének közepén pedig készít-sünk egy 3-8 cm-es kerek lyukat! A lyuk méretét a doboz nagysága határozza meg: a kisebb dobozok átmérője 10-12 cm körüli (pl. kutyatápszeres, pisztáciás stb.), a nagyobbak akár 10-20 literesek is lehetnek (pl. olajos kannák). A doboz teljesen kivágott végére feszítsük rá a gumilepedőt, és erősen rögzítsük a zsinórral! Ezzel a kísérleti eszköz el is készült A kilövés helyét és a gyertya távolságát a doboz mérete határozza meg: a kisebbekkel az 1-2 m-re, a nagyobbakkal akár az 5-8 méterre felállított gyertyákat is el lehet "fújni". Fogjuk egyik kezünkbe a dobozt, lyukas végét irányítsuk az égő gyertya felé, majd mérjünk kezünkkel gyors, határozott ütéseket a gumilapra! Ha a célzás pontos, a gyertya elalszik. Nagyobb távolsághoz nagyobb eszköz szükséges, és célszerűbb több gyertyával próbálkozni. Állítsuk fel egymás mellé 3-5 cm távolságban az égő gyertyákat, majd adjunk le "lövéseket" irányukba!

Magyarázat: a gumilapra ütve a dobozban megnő a levegő nyomása, aminek hatására a másik végén levő lyukon légörvény-gyűrűk törnek elő nagy sebességgel, s haladnak a megcélzott hely felé. Az örvénygyűrűket a kis viszkozitású levegőközeg csak több méter befutás után fékezi le.

Megjegyzések, kiegészítések: a léggyűrűket füsttel láthatóvá tehetjük, ami a célzást is segítheti. Füst nélkül a gyűrűk előrehaladását az útjukba eső, légmozgásra könnyen meglibbenő tárgyak (függöny, emberi haj stb.) teszik láthatóvá.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk