Hasonlítunk a delfinekre
2012/08/02 17:02
2856 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Meglepő felfedezéssel rukkoltak elő az evolúció kutatói: sokkal több közös vonás van a delfinek és az emberek között, mint gondolnánk!

shutterstock_72097234 (1)

A detroiti Molekuláris Gyógyászati és Evolúciós Központ kutatói meglepő felismerésre jutottak, mely szerint az emberi és a delfinek agya között hasonlóság fedezhető fel. Az új tanulmány szerint bizonyos genetikai jegyek mentén az emberek és a delfinek között lezajlott a konvergens evolúció. Ez egy olyan folyamat, amely során egymáshoz nem kapcsolódó fejlődési vonalakon hasonló biológiai jellegzetességek alakulnak ki. Jelen esetben a nagy agy és a komplex észlelés tekintetében mutatunk hasonlóságot.

shutterstock_15139411 Eddig leginkább a majmokkal mutattunk hasonlóságot, a delfinek azért kerültek az érdeklődés következtében, mivel igen intelligens emlősök, akik a majmokhoz hasonló dolgokra képesek. Így például van énképük, képesek a kommunikációra, az utánzásra és a kulturális átörökítésre.

A kutatócsoport összesen 10 ezer protein kódoló gént hasonlított össze a delfinek génállományából kilenc másik állatéval. A vizsgált állatok között volt tehén, ló, kutya, egér, elefánt, oposszum, kacsacsőrű emlős, csirke. A kutatás eredménye szerint a delfin leginkább a tehénnel rokonítható állat, nagyjából 70 millió évvel ezelőtt még egy, közös fajt képeztek.

Ennél is megdöbbentőbb a hasonlóság a delfin, az ember és az elefánt között. Közös jellemzőjük az intelligenciájuk, melyet nagy agyméretüknek tudtak be. A három faj lassú evolúciós rátát támogató génekkel rendelkezik, ami a nagy generációs időben, hosszas szülői ráfordításba és kis populációs méretben mutat egyezést. Az ilyen fajok általában nagy aggyal rendelkeznek, idegrendszeri génjeinek evolúciója adaptív, vagyis alkalmazkodó volt, bizonyítva, hogy az agyfunkcióknál nem csak a méret, hanem a minőség is számít.

shutterstock_99977372 A kutatás során az is kiderült, hogy a delfinek az emberi szellemi rendellenességekben és alvásban közreműködő génekkel. A delfinek alvás közben csak egyik agyfelüket kapcsolják ki, a másik ilyenkor is működik, így tudnak félig éberek maradni és tovább úszni.

A delfin az ember után a legintelligensebb faj lehet, vélekedik Lori Marino, az ugyancsak amerikai Emory Egyetem viselkedés biológusa. A nagy aggyal rendelkező vastagbőrűek az emberéhez hasonló intelligenciával rendelkeznek, ezért tudnak igen gyorsan megoldani feladatokat, hiszen , figyelmen kívül hagyva az emberi szabályokat, majd csalnak a maximális jutalom érdekében.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk