Heti ünnepelt: Rubik Ernő
2004/07/12 08:00
2504 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mérnök, feltaláló egy strukturális probléma megoldása során alkotta meg azt a 26 különálló kis színes kockából álló logikai játékot, ami azóta meghódította a világot, s mit "bűvös kocka"-ként ismerünk.

Rubik Ernő Budapesten született 1944. július 13-án. Édesanyja költő volt, édesapja pedig repüléstechnikai mérnök, aki egy vitorlázógép-gyártó céget alapított. Fiuk 1962-1967 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán építészmérnökként szerzett diplomát, amelyet 1967-1971 között az Iparművészeti Főiskolán bővített, ahol szobrászatot, majd később építészetet tanult. 1968-1975 között építész-tervezőként dolgozott, 1970 és 1988 között pedig az Iparművészeti Főiskola tanársegédje, adjunktusa, docense volt. 1982/1983-ban az ...És játék című lap főszerkesztőjeként dolgozott, 1983-tól a Rubik Stúdió vezetője lett - ahol bútorokat és játékokat terveznek -, 1982-1988 között pedig három alapítványt is létrehozott. 1987-ben lett címzetes egyetemi tanár, 1990-től ő a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, majd 1996 óta tiszteletbeli elnöke. 1983-ban Állami Díjjal, 1995-ben életművéért, innovációs tevékenységéért Gábor Dénes-díjjal tüntették ki.

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik: Rubik-kocka (1975), Kígyó (1977), Bűvös négyzetek (1985). Jelenleg a számítógépek iránt érdeklődik. Szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik. Nem kívánja felülmúlni a Rubik-kocka sikerét. "A kocka és annak nem könnyen, de végül is megszerezhető eredménye lehetővé tette számomra, hogy csakis azt csináljam, amit szeretek. Nincsenek más irányú elkötelezettségeim, olyan kényszereim, ami miatt, sajnos, az emberek közül sokan a munkát negatív fogalomként értelmezik. Nem olyan pozitívumként, mint ahogy én gondolkodom róla. Persze megértem őket, hiszen a "kényszermunka" nem jó dolog. Az önkéntesen végzett értelmes tevékenység viszont nagyon is. Az élet sok mindent produkál, s én csak azt tudom kívánni mindenkinek, hogy valamilyen módon eljusson idáig. Persze minden tevékenységben meg lehet találni azt a bizonyos értelmes mozzanatot. Néha nehéz." - vallotta a feltaláló. "Nem vagyok az a típus, aki mindig szeretne túltenni önmagán, szeretné meghaladni azt, amit egyszer már megcsinált. Az a lényeg, hogy amivel foglalkozom, abban örömömet leljem." Boldog születésnapot kívánunk!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk