Hogy kerül a mobil a hűtőbe?
2013/08/26 08:00
2990 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hírekben olvashatunk egy kémregénybe illő történetet. A főhős a találkozó során a mobiltelefonokat a hűtőszekrénybe teszi, mert a lehallgatást így akarta megakadályozni. Kell ehhez egy hűtőszekrény, vagy van más lehetőségünk is?

A hűtőszekrényben uralkodó hőmérsékletnek nincs köze a történethez, a hűtőszekrény vázát alkotó, és magát a hűtőszekrényt borító fémlemeznek viszont igen. Úgy nevezzük a jelenséget, hogy Faraday-hatás, magát az eszközt pedig Faraday-kalitkának.

villam1

Michael Faraday – egy életveszélyes kísérlet

1823-ban egy olyan kísérlet végrehajtására készülődtek, amely meglehetősen nagy szorongást váltott ki a kísérletet tervező tudós segítőiből. Michael Faraday arra készült, hogy egy sűrű fémhálóból épített ketrecben ülve túléli azt, hogy a ketrecre hatalmas szikrák, szinte villámcsapások formájában igen nagy feszültséget „kapcsolnak”. Ez a feszültség akár több millió volt is lehetett, a feszültség értékének megtippeléséhez segít az a tapasztalat, hogy a szikra minden centimétere kb. 10 ezer voltos potenciálkülönbséget jelent. A ketrecben ülő Faraday a ketrec belső falához érintette a kezében tartott elektroszkópot, és segítői megkönnyebbültek, amikor látták, hogy az elektroszkóp nem jelez töltést.

Mobil a hűtőben?

Valószínűleg ez jelenség lehet az alapja annak, hogy az ügynökök a hűtőbe tették a mobiljaikat. Sok szóbeszéd terjed arról is, hogy a lehallgatás ellen akkor sem vagyunk védve, sőt egyes szakértők szerint az sem segít, ha a mobiltelefonokból kivesszük az akkumulátort. Ha a hűtőszekrényt, mint hangszigetelőt akarták használni, nem döntöttek rosszul, bár ezt egyszerűbben is meg lehetett volna oldani.

Ráadásul a telefon a hűtőszekrényben lehűl, és ha kivesszük onnan, akkor a hideg készüléken lecsapódik a pára, ez a jelenség a készülék belsejében is lejátszódik, és a réz, és más fémfelületeken korrózió is bekövetkezhet. A telefonok belsejében a víz akár zárlatot is okozhat!

villam2

Mire használható a Faraday-kalitka?

Ha egy fémből készült eszköz/tárgy belsejében üreget alakítunk ki, a külső elektromos mező nem hatol be.  Mondhatjuk ezt úgy is, hogy a fémek belsejében az elektromos térerősség nulla. A külső fémburok megosztott töltéseinek hatására ugyanis a külső eredetű elektromos mező a fémtesten belül nullára változik. Mivel a megosztás jelensége rendkívüli gyorsasággal zajlik le, megállapítható, hogy a külső mező gyakorlatilag egyáltalán nem hatol be az üreg belsejébe. Ezt a hatást nevezzük árnyékolásnak. Ha egy berendezést meg akarunk védeni az elektromos mezőktől, fémházba helyezzük, árnyékoljuk.

Az árnyékoló hatás védi a fémből készült repülőgépek és gépkocsik utasait a villámoktól viharban. Sűrű szövésű fémharisnya védi a mikrofonok, erősítők, rádiók vezetékeit az elektromos zavaroktól. Hasonlóan védik a lőporraktárakat, a gázpalackok tárolói is fémrácsból készülnek, és nem csak a tolvajoktól védik a palackokat, hanem a villámcsapástól. A fémburkolatot rendszerint földelik, hogy állandóan földpotenciálon legyen.

A mobiltelefon leárnyékolásával kapcsolatban mindenkinek ajánlom Tichy Géza a Fizikai Szemlében 2005-ben megjelent cikkét.

További érdekes oldalak 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk