Hogyan működik a LED TV?
2014/02/06 16:18
18457 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A LED-ről szinte mindenkinek az a kis pirosan világítós kütyü jut eszébe, amivel olyan jó játszani. A LED alkalmazása már a világítástechnikába is bevonult, lassan kezdi átvenni a hagyományos izzók szerepét. De mit keres a tévében?

Sokakban bizonyára már felmerült a kérdés, hogy valójában mit is takar ez  a szókapcsolat. Az első "lapos" képernyős televíziók gyártói az LCD technológiát alkalmazták. A gyártók azóta is folyamatosan fejlesztik technológiát, nőtt a képátló, a felbontás, a kontrasztarány, majd jött a dinamikus kontraszt és még sok-sok, a képminőséget javító újítás. Az LCD TV-k a legnépszerűbbek a vásárlók körében, piaci részesedésük a legnagyobb.

A LED TV is LCD TV?

Tulajdonképpen a LED TV is egy LCD TV, csak az LCD panel megvilágítására hidegkatódos fénycsöveket (CCFL) használnak. Az LCD TV-k esetén a háttérvilágítás sok problémát okozott. Egyrészt meg kell oldani, hogy viszonylag egyenletes legyen a fényerőeloszlás. Ezt tökéletesen nem mindig sikerül, általában a képernyő alsó és felső részén egy halvány fénybeszűrődés figyelhető meg, amely a sötét részeknél zavaró hatású lehet.

A megoldás az LCD TV-k esetén a háttérvilágítás megújítása volt. A CCFL fénycsövek helyett a LED TV-k esetén LED-eket alkalmazunk háttérvilágításként. A LED-eket kétféleképpen rendezhetjük el az LCD panel mögött: mátrixszerűen, vagy a panel szélein sorban egymás mellet, ezt nevezzük Edge LED technológiának.

truedge_led_coupling_technology

Mindkét technikának megvannak az előnyei. A panel mögött elhelyezett LED-ek esetén jóval több LED-re van szükségünk, de lehetőség van a Local Dimming technika alkalmazására. Az Edge LED esetén a felépítésből adódóan erre nincs lehetőség, viszont a LED TV vastagsága akár 3-4cm is lehet!

LCD, LED és Plazma – melyik TV miért jó?

A három technológia más-más alapelvet használ, ezért mások az előnyeik és a hátrányaik is.

A plazma TV képernyőjének minden egyes képpontjában apró elektromos kisülések hozzák létre a felvillanó fényeket, így a képet is. Ezért nagyon jó a kontrasztarány és gyors a képfrissítés, viszont nagyon melegszenek, és így nem energiatakarékosak - sőt, pazarlónak mondhatóak. A betekintési szögük nagy, az élettartamuk viszont viszonylag kicsi. Csak azoknak érdemes plazma TV-t vásárolni, akik nagyon jó képminőségre vágynak, és készek ezért komoly összegeket beruházni.

Az LCD TV képernyőjét egy nagy méretű folyadékkristályos kijelző alkotja. Ahhoz, hogy képet lássunk rajta, a folyadékkristályos kijelzőt hátulról meg kell világítani. A kijelző megszűri a háttérvilágítást, ezért végeredményként nagyszerű képeket láthatunk. Ha egy ma, a boltokban kitett darabot vizsgálunk, keresve a hibákat a megjelenítésben, szinte nem is találkozunk hátrányokkal, a gyártók kiküszöbölték a kezdetleges hibákat.

296907-plasma-vs-lcd-vs-led-which-hdtv-type-is-best

A LED TV tulajdonképpen az LCD TV egyik változata – itt ugyanis a háttérvilágítást oldják meg a kis fogyasztású, de nagy fényerővel rendelkező LED-ekkel. A LED TV számos olyan előnyökkel rendelkezik, ami sajnos egy Plazma TV esetén csak álom. Ilyen pl. a  gyakorlatilag végtelen kontrasztarány, az élénk és telt színek, és mindehhez társul még a kifejezetten alacsony energiafelhasználás.

Képminőség szempontjából tehát a LED TV az első helyezett, utána alig lemaradva a Plazma TV következik,  a sor végére pedig az LCD TV kerül.

Ha az energiahatékonyság szempontjából állítjuk őket sorba, akkor a sorrend megváltozik.

A LED TV verhetetlenül és vitathatatlanul az első, ha már az EDGE technológiával készült, és rögtön utána az LCD TV következik. A régebbi típusú LED TV-k fogyasztása megközelíti a Plazma TV fogyasztását, ami az utóbbi években jelentősen csökkent (Plasma TV - 160-200 Wh, használattól függően). Sok Plazma TV használó szerint a kissé nagyobb fogyasztásért a sokkal szebb kép kárpótolja a nézőt!

A  szolgáltatások tekintetében bármelyik televízió típus kielégíti a legnagyobb igényeket is, ebben nem nagyon lehet különbséget tenni közöttük. Léteznek típusok saját memóriával, kép a képben technológiával, és HD felbontással mindhárom televízió típusban.

További érdekes oldalak: 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk