Hogyan működik a víztorony?
Főző Attila László
2007/12/02 23:44
12374 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Miért folyik ki a víz, ha megnyitjuk a csapot? A környezetünkben sok olyan eszköz van, amelynek nem ismerjük a működését. A településeken szinte mindig van víz, és ez sok esetben a víztornyoknak (hidroglóbuszoknak) köszönhető.

Hogyan is működnek?

Miért ilyen megbízható a működésük? A víztornyok hihetetlenül egyszerű építmények. Méretükben, alakjukban, különböznek, de egy tulajdonságukban megegyeznek: mindegyik egy egyszerű tartály tele vízzel, megfelelő magasságba helyezve.

Különböző alakú, de ugyanolyan magas tartályokban, azonos magasságban a nyomás ugyanakkora. A mellékelt ábrán két különböző tartály egyforma magasságig van feltöltve ugyanazon sűrűségű folyadékkal; a nyomás mindkét tartály esetén a hidrosztatikai nyomás alapján:

rr g h g h , bármely h magasságban., bármely h magasságban.

víztornyok Kuwaitban (http://www.flickr.com/photos/cajie/159109752/)

Egy víztoronynak olyan magasnak kell lennie, hogy elegendő víznyomással tudja ellátni az összes épületet a körzetében. Ennek következtében a víztornyokat a lehető legmagasabbra építik, persze a költségeket is figyelembe véve. A dombosabb vidékeken a víztorony egy egyszerű tartály, amelyet egy magasabb épületre helyeznek.

Egy víztorony tartálya általában meglehetősen nagy. Egy nagyobb kerti medencében 100 köbméter víz van. Egy átlagos víztoronyban kb. 50-szer ennyi fér el. Ha a szivattyúk elromlanak, a toronyban akkor is rendelkezésre áll egy napra elegendő víz. A szivattyúk 1,5-2 köbméter vizet pumpálnak ki percenként.

A víztorony legtöbbször a mellékelt ábrán látható módon csatlakozik a vízhálózathoz.

Ha a szivattyú több vizet termel, mint amennyi éppen a felhasznált vízmennyiség, akkor a víz a tartályt tölti fel. A víztornyok eléggé különböznek egymástól alakra és méretre.

A városokban a magas épületekben nagy problémát okozhatnak a nyomásproblémák. Emiatt minden magas épületen van néhány vízszivattyú és több tartály is. A mellékelt képet az Empire State Building tetejéről készítette a fotós (http://www.flickr.com/photos/gragsie), jól látható, hogy számos víztorony van az épületek tetején.
Még egy jelentősége van az épületek tetején lévő tornyoknak: ha tűz van, akkor csak be kell kapcsolni a szivattyút, és már lehet is oltani a tüzet.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk