HunKat, a HunTékát használó könyvtárak közös katalógusa
2013/12/16 14:38
837 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A könyvtári Opac-okban (Online Public Access Catalogue kifejezés szó szerinti jelentése: hálózaton elérhető, mindenki által használható számítógépes könyvtári katalógus) sokféle célból keresgélhet az érdeklődő, illetve az, aki információra vágyik.

konyvtar-article

Az OPAC-nak ma már van egy szélesebb jelentése is, minden olyan bibliográfiai adatbázis felhasználói felületét így hívjuk, amely a dokumentumok könyvtári leírásait teszi nyilvánosan hozzáférhetővé a hálózaton keresztül. Ennek következtében találhatunk olyan OPAC-okat is, amelyek nem egy adott könyvtár számítógépes katalógusához tartoznak, hanem több könyvtár közös katalógusához, egy ország nemzeti könyvtárának a nemzeti anyagot a legteljesebben tartalmazó nemzeti katalógusához, vagy egy bibliográfiai szolgáltató katalógusához.

Az OPAC tehát nem más, mint egy könyvtári integrált rendszer bibliográfiai adatbázisának a felhasználók által igénybe vehető visszakereső felülete. Ennek következtében annyiféle OPAC van, ahány integrált rendszer. Ami persze nem lenne baj, a baj az, hogy ahány rendszer, annyiféle apró eltérést találunk a visszakeresésben, a találatok megjelenítésében. Ezek az eltérések nem jelentősek, hiszen lényegében mindegyik rendszer ugyanazokat a felhasználói igényeket igyekszik kielégíteni, hasonló eszközökkel.

Ha például leszűkítjük a keresések körét a könyvtári adatbázisokra, akkor a meglévő OPAC-ok használatánál érdemes tudni, hogy melyeket mikor, milyen esetben célszerű megnézni.

A könyvtári Opacok-ról általában elmondható, hogy a könyvtáros társadalom „nagy, kibővített katalógusai”, hiszen ezek által nemcsak a saját könyvtára állományában keresgélhet a felhasználó, hanem nagyon sok könyvtár katalógusában. Vannak könyvtárak, amelyek folyóiratcikkeket is feldolgoznak, Opac-ok, amelyekből teljes körű tájékoztatást kaphatunk egy-egy szakterület irodalmáról.

Az alábbiakban egy közös katalógusra hívjuk fel a figyelmet.

A HunKat technikai jellemzői

A HunKat lelke a HunTéka WebOPAC-ot is kiszolgáló Monguz program. A Monguz egy platform-független keretrendszer, amely távoli információforrások közös felületen való lekérdezésére szolgál. A különböző adattárak lekérdezését és az eredmények különféle protokollok szerinti megjelenítését vagy továbbítását könnyen bővíthető plugin rendszer segítségével valósítja meg.

Néhány további jellemző:

  • JAVA programnyelven íródott, ezért platform-független.
  • Többféle protokollt ismer (Z39.50, CCL, SQL stb.), melyek segítségével képes heterogén adattárak közös felületének biztosítására (pl.: Tinlib, QTeka, Corvina katalógusok közös felülete).
  • Plug-in rendszere segítségével könnyen bővíthető (új protokollok, adatbázisok).
  • Példányai többszörösen is összekapcsolhatók, ezért akár nagy földrajzi távolságokat áthidaló, lekérdező rendszer is építhető.
  • Belső adatcsere formátuma XML.
  • (Bővebb információ: http://www.monguz.hu)

A HunKat a közös keresés mellett a MARC rekordletöltést is támogatja. A tagkönyvtárak eldönthetik, hogy engedélyezik-e a rekordok MARC formátumban való letöltését. A MARC rekordok többféle formátumban és többféle kódolással is elérhetővé tehetők.

A HunKat képes OAI alapú szolgáltatási pontként is működni. Ennek segítségével egyrészt bevonhatók a körbe digitális archívumok is (pl. Elektronikus Könyvtárak), másrészt közös keresőkön létesített közös keresőszolgáltatás is megvalósítható. Ez úgy érhető el, hogy hibrid megoldásként együttesen alkalmazásra kerül a valódi elosztott rendszer és az OAI alapú rendszer, és ezek összekapcsolásával nagyszámú és heterogén katalógusok valamint adattárak lesznek elérhetők egyetlen, közös kereső pontról kiindulva.

A rendszer lehetővé teszi a:

  • keresést, böngészést a különböző típusú könyvtárak adatbázisaiban,
  • dokumentumok azonosítását,
  • példányok helyének megállapítását.

Az eddig elkülönülten működő Huntéka könyvtári katalógusok közös, virtuális katalógusba olvadtak össze. A különálló katalógusok a program Z39.50-es interfészén keresztül összevonhatók lettek egyetlen virtuális katalógusba. A szabványos lekérdező nyelv használata azonban azt is lehetővé teszi, hogy a HunKat bekapcsolható legyen nagy, integrált keresőrendszerekbe.

Szepesi Judit
informatikus könyvtáros
Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk