Húsvét-szigeteki okosság
Sulinet
2012/07/02 14:53
626 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy Húsvét-szigeteken talált szer javítja a kisemlősök kognitív képességeit, miközben csökkenti szorongásukat és depressziójukat, állapították meg amerikai kutatók.

eger_kiserlet_01_520 Az mindenki számára ismert jelenség, hogy az életkor előrehaladtával csökken a tanulási képesség és a memória, amellett, hogy egyre több embernek jelentenek problémát a szellemi leépülésből fakadó állapotok. A Neuroscience nevezetű tudományos szakfolyóiratban kutatók arról számoltak be, hogy azoknak az egereknek, amelyeknek folymatosan rapamicint tettek az ételükbe fiatal és idős korukban egyaránt gyorsabban tanultak és jobb volt a memóriájuk.

A szorongás és a depresszió is jelentős mértékben befolyásolja az emberek kognitív teljesítményét, ezért már megelőzésük is egyértelműen javítja a tanulás képességét, eredményességét és a memóriát - mutatott rá Veronica Galvan, a Texasi Egyetelm kutatója.

Az állatoknál a szorongás mértékének kimutatására kifutókkal ellátott ketreceket építettek és megfigyelték, hogy a kevésbé szorongó állatok bátrabban viselkedtek és messzebre merészkedtek, míg a szorongók félénkebbek voltak és csak kis közelebbi távokra futottak ki.

A depresszió mértékének meghatározására kicsit keyetlennek tűnő módszert választottak a kutatók. az egereket farkuknál fogva tartották fejjel lefeléés azt figyelték, hogy melyik egér mekkora erőfeszítést tesz kiszabadulásáért. A depresszióra hajlamosabb állatok kevesebb erőfeszítést tesznek kiszabadulásukért. A rapamicinnel kezelt egerk mindegyik korcsoportjára érvényes volt, hogy nem adták fel.

A kutatók emelett három ingerületátvivő anyagot is vizsgáltak: a szerotonint, a dopamint és a norepinefrint. A rapamicinnel kezelt egereknél mindhárom anyag nagyobb mértékben volt jelen agyukban.

A csendes-óceáni szigetvilágból származó rapamicin egy bakteriális melléktermék, amit még az 1970-es évekből származó talajmintákbban mutattak ki. A Húsvét-szigeteki vegyület, a sziget polinéz elnevezéséről (Rapa Nui) kapta nevét. A tudományos élet fokuszába elsősorban gombaölő hatása miatt került a vegyület, majd szervátültetésen átesett betegeken használták az anyagot azért, hogy az új szervet ne lökje ki a befogadó test.

További kutatások nyomán arra is fény derült, hogy a szer használata nagyon hatékonyan működik rákos betegeknél, hiszen lassítja a daganatok növekedését. Napjainkra kemoterápiás hatóanyagként is hasznosítják.

Forrás - MTI

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk