Hűtött italok a virágcserépből, avagy hűtés áram nélkül
2013/08/01 17:00
3697 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mit tegyünk, ha hűtött italra vágyunk és nincs a közelben hűtőszekrény, hűtőtáska vagy büfé? A megoldás bár nem gyors, de felettébb egyszerű. 

Hűtő nélkül a kánikulában

Manapság elég megbízhatóan működik az időjárás előrejelzés, többnyire beigazolódnak a jóslások. Ha ránézünk a jövő hetén várható hőmérséklet adatokra, akkor láthatjuk, hogy nem kell a pulóvert elővenni a szekrény aljából. Stabil 33-35°C fok várható, amiről elmondható, hogy kutya meleg lesz. A kánikulában pedig jól esik egy hűtött ital, amiért általában csak ki kell nyitni a hűtőszekrény ajtaját. Már ha van a közelben egy! De mit lehet tenni, ha nincs és mégis hűtött italra vágyik kiszikkadt testünk?

Energia elvonással a hűtött italokért!

A megoldás egyszerű és nagyszerű. Csupán a fizika világának egyik jelenségét – az energia elvonást –kell segítségül hívni, illetve legyen kéznél néhány teljesen hétköznapi dolog, úgymint: egy kisebb és egy nagyobb virágcserép, némi finom homok, egy törülköző (ami a Galaxis útikalauz stopposoknak óta egyébként is nélkülözhetetlen), végül pár liter víz és türelem, ami hideg italt terem. Fontos megjegyezni, hogy a kisebb virágcserép is legalább akkora legyen, hogy beleférjen kedvenc italunk palackostól!

Víz, homok, napfény

Első lépésként, ha van a cserepek alján lyuk, akkor azokat tömítsük el úgy, hogy azokon nedvesség ne tudjon áthatolni. Eztán a nagyobb cserépedény alját töltsük fel a finom (minél finomabb, annál jobb) homokkal 3-4 cm vastagságban, majd fogjuk a kisebb cserepet és tegyük bele a nagyba. A két cserép közötti teret szintén töltsük fel homokkal. Amikor ezzel megvagyunk, itassuk át a homokréteget annyi vízzel, amit az képes felszívni. Most egy újabb, bonyolult és erős koncentrációt igénybe vevő lépés következik: a törülközőt mártsuk bele a vízbe, csavarjuk ki egy kissé, majd terítsük be vele a cserepeket.

a-kellekek-520 A kellékek együtt

A jelenség háttere

A hűtő készen áll, hogy feladatát elvégezze. Helyezzük bele az innivalót és várjunk türelemmel, ettől kezdve már csak a víz párolgásával, illetve az idő múlásával kell számolni. Ugyanis a párolgás fogja lehűteni a cserép belsejét. A kinti, magas hőmérséklet hatására beinduló párolgás a cserép külső felszíne felé irányul, emiatt a kisebb cserép belsejéből energia áramlik ki – végül ez hozza létre a jelentős hőmérséklet csökkenést, azaz a hűtést.

Horgászok kint a pácból

Ez a hűtési módszer különösen alkalmasnak tűnik horgászok számára, mivel a vízparton több dolog is adva van, a víz mindenesetre biztosan, de sok esetben a homok is. Már csak virágcserepeket és törülközőt kell vinni.

Aki nem hiszi, járjon utána

Aki mindezt nem hiszi el, tekintse meg ezt a videót:

Az angol nyelvű rövidfilmben látható, hogy időnként megmérik a duplafalú cseréphűtő belsejét: délután 1 órakor 15.5 C° mutatott a hőmérő, délután 4-kor már 11 C°-on állt. 6 órakor két üveg folyékony kerül a cserépbe, amit egy óra múlva, szemmel láthatóan bepárásodva, hidegen vesz elő belőle az úriember. Persze, az is lehet, hogy csalás az egész, és a sörök előtte árammal működő hűtőszekrényben voltak.

Érdemes lenne utánajárni, jó kísérletezést kívánunk!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk