IgNobel – Citrom Nobel-díj a tudományos kutatóknak
2014/09/15 08:00
3142 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A humor éltető erejű. Sokak számára azonban eretnekség az, hogy a tudomány, és a kutatás eredményességének legfőbb szimbólumát, a tudomány jelképét teszik nevetség tárgyává azok, akik kitalálták az IgNobel-díjat. Vajon akik megkapják az IgNobelt azok áhítoztak-e utána? Esetleg rettegtek attól, hogy nevetség tárgyává válnak, ha megjelenik a nevük a kitüntetettek listáján?

Vajon büszkének kell lenni annak a tudósnak, aki IgNobel-díjat kap?

A díj elnevezése egy tipikus angol szójáték, ugyanis az angol fülnek a Nobel úgy hangzik, mint a "noble" szó, amelynek jelentése nemes, méltóságteljes! Az IgNobel elnevezés egyesek szerint az ignoble szóból származik, mely a noble szó fosztóképzős alakja.

A bolondos Nobel-díj, vagy hivatalos nevén az IgNobel díjazottai olyan tudományos eredményeket értek el, amelyeken először nevetünk, de később gondolkodóba is eshetünk. A díjjal azokat a tudósokat, kutatókat díjazzák, akik a szokatlanra irányítják a figyelmet, a képzelőerejük az átlagostól eltérő, és munkájukkal érdeklődést akarnak kelteni a tudomány iránt.

130912_SCI_IgNobelPrize.jpg.CROP.original-original

Az IgNobel-díj szabályai

A bírálóbizottság minden évben tíz díjat ad ki. A bizottság tagjai az Annals of Improbable Research (AIR - Képtelen Kutatások Krónikája) című tudományos-humoros folyóirat szerkesztői, újságírók, szakértők, közöttük néhány valódi Nobel-díjas.

A díj elnyerésének három fontos kritériuma van, hogy valami olyan legyen

  • amin az emberek felnevetnek
  • amin meghökkenve rázzák a fejüket
  • maguk elé meredve elgondolkodnak.

Jelölni bárki jelölhet bárkit. Több ezer jelölés érkezik évente, természetesen vannak önjelöltek is.

IgNobel2

Természetesen az IgNobel-díjat átadó bizottság akkurátusan közzétesz minden olyan információt, amelynek segítségével az érdeklődők meggyőződhetnek arról, hogy a kutatók teljesítménye valós, és ezek olyan munkák, "amelyeket nem lehet, vagy nem érdemes megismételni."

Az első négy évben az IgNobel-díj átadási ceremóniáját a híres MIT (minden év októberében a Harvard Egyetemen tartják. A díjátadó ünnepség egyik fontos momentuma az, amikor a közönség papírrepülőkkel kezdi bombázni a színpadon lévőket, akik szinte azonnal visszadobják azokat. A díjazottaknak természetesen nem fizetik az utazási költségeket, ennek ellenére többségük mégis a részvétel mellett dönt. A díj átadását követő állófogadáson akár 1200 vendég is részt vehet, és lelkesen ünnepelheti a díjazottakat. A ceremónia is páratlan, hiszen valódi Nobel-díjasok adják át az elismerést az IgNobel emlékplakettet.

Magyar tudósok a díjazottak között

1991-ben Teller Ede kapta a Béke-díjat. A díj indoklásában ez olvasható: A hidrogénbomba és a csillagháborús terv kitalálásáért, illetve egész életén át tartó munkásságáért, amivel megváltoztatta az emberiség békével kapcsolatos gondolatait.

2005-ben Meyer-Rochov és Gál József (ELTE) kapta a díjat Folyadéktan kategóriában. A díj indoklása: A pingvinek ürítéskor fellépő végbélnyomásának megállapításáért, amelyet a pingvinürülék állagából és az általa leírt röppályából számoltak ki. A kutatások alapjául az Antarktiszon készített fotók szolgáltak, amelyek a pingvinfészkek, és a fészkeket körülvevő piszokcsíkok látszottak. A fotók felhasználásával a pingvinszéklet röppályájából, és állagából megállapították, hogy a pingvinek kb. négyszer akkora nyomással ürítenek, mint az ember. (kb. 60 kPa)

2008-ban Tóth Ágota és Nakagaki Tosijuki kapta a díjat Kognitív tudomány kategóriában. A díj indoklása: Annak felfedezéséért, hogy a nyálkagombák képesek eligazodni a labirintusokban.

laureates_feet

Érdekes magyar vonatkozású díj

2002-ben Arnd Leinke (német) fizikus sikeresen felfedezte, hogy a sörhab bomlása éppen az exponenciális bomlástörvénynek megfelelően történik. (A 2007-es fizika emelt szintű érettségin tételben szerepelt ennek vizsgálata.)

Nobel-díj, és IgNobel ugyanannak a tudósnak?

Hova küldhető a jelölés?

E-mail:air@improbable.com

Postán:
Ig Nobel Nominations
C/O Annals of Improbable Research
OP BOKSZ 380853
Cambridge, MA 02238 USA

A jelölés küldhető névtelenül is, tehát önjelöltek rajta!

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk